UOČI SEZONE POŽARA

Svi kanaderi na remontu u Zagrebu

21.05.2009 u 10:54

Bionic
Reading

Prvi veći požar u ovoj sezoni srećom je lokaliziran. Kao i svake godine, tako se i ove postavlja pitanje spremnosti na sezonu požara

Veliki požar pokraj Stona zahvatio je više od 40 hektara uglavnom borove šume. Iako su neki predviđali drugačije, vatra nije zahvatila kulturne spomenike niti se uznemirujuće približila kućama.

U gašenju požara sudjelovala su dva helikoptera, pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi iz Konavala, Dubrovačkog primorja i Mljeta te državne intervencijske postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva. No u gašenju nije sudjelovao nijedan od četiri kanadera koje Hrvatska posjeduje.

Kako piše Jutarnji list, kanaderi su još na remontu u Zagrebu, i to sva četiri u isto vrijeme. Nijedan nije bio spreman za dolazak na Pelješac i sudjelovanje u gašenju požara koji je u jednom trenutku zaprijetio i većim razmjerima.

U lošem su stanju i letjelice poznate kao zračni traktori, koje također služe za gašenje požara, no manje su efikasne kanadera. Pregledom hrvatskih zrakoplova AT-802 Fire Boss, tzv. zračnih traktora, utvrđeno je da je izvanredno slana voda Jadranskog mora u jednoj sezoni u potpunosti nagrizla unutrašnjost zrakoplova, sklopove i sustav za prikupljanje vode, pa je ugrožena investicija u obranu od požara vrijedna dvanaest milijuna eura.

Zračni traktor

Preporučeno je da se do daljnjega koriste samo za prijevoz slatke vode na požarište. Do štete je navodno došlo zbog iznimne slanosti Jadranskog mora, ali i slabog održavanja traktora. Nakon intervencija je zrakoplove nužno isprati od morske vode, no to se ili nije uopće ili bi se pak aljkavo odradilo.

 Događalo se, navodno, i da kanaderi dolaze iz Zračne luke Zemunik na popravke u Veliku Goricu puni morske vode koja je u njima stajala danima, pisalo je u nedavno objavljenom tekstu u tjedniku Nacional.