revolucija na pomolu?

Sveučilište u Georgiji: Pronašli smo lijek koji spriječava širenje koronavirusa

04.12.2020 u 17:47

Bionic
Reading

Istraživači s Državnog sveučilišta u Georgiji tvrde da su otkrili antivirusni lijek koji se uzima oralno i sprječava širenje koronavirusa u roku od 24 sata.

U pitanju je lijek MK-4482 / EIDD-2801, poznatiji kao molnupiravir, koji u potpunosti zaustavlja mogući prijenos covid 19 na druge ljude u jednom danu, javlja HRT.

Vođa tima koji je otkrio navedeni lijek, dr. Richard Plemper, tvrdi da je lijek dobar i u borbi protiv sezonskih virusa.

'Ovo je prva demonstracija lijeka koji izuzetno brzo blokira prijenos virusa SARS-COV-2. To bi mogla biti prekretnica', rekao je Plemper.

Zaustavljanje širenja virusa sve dok se na planetu ne dogodi masovno cijepljenje spriječilo bi katastrofalne posljedice koje je pandemija već ostavila. 'Primijetili smo da je lijek MK-4482 / EIDD-2801 donio niz aktivnosti protiv respiratornih RNA virusa i da liječenje zaraženih životinja (vjeverica) davanjem lijeka oralno dramatično smanjuje prijenos', rekao je Plemper za Fox5Atlanta.

  • +6
koronavirus, sad Izvor: Profimedia / Autor: Allen J Schaben/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Znanstvenici su vjeverice zarazili novim koronavirusom, a onda su pratili širenje virusa među njima. Zatim su im dali Molnupiravir. Kad su u isti prostor stavili zaražene vjeverice koje su uzele lijek s nezaraženima, nitko nije bio zaražen u kontaktu. Molnupiravir je trenutno u naprednoj fazi kliničkih testiranja.

Ako se podaci dobiveni na vjevericama uspiju pokazati i u testiranju s ljudima, covid pacijenti koji bi primili Molnupiravir mogli bi postati nezarazni u roku od 24 sata. Studija koju je dr. Plemperov tim proveo objavljena je u znanstvenom časopisu Nature Microbiology.