znanje je novac

Sveučilište Harvard povećalo bogatstvo na 53,2 milijarde dolara

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 14.10.2021 22:42
  • Objavljeno 14.10.2021 u 22:42
tportal

Izvor: EPA / Autor: CJ GUNTHER

Harvardsko sveučilište, već najbogatije na svijetu, priopćilo je u četvrtak da je u fiskalnoj godini koja je završila u lipnju ostvarilo dobit od 34 posto i povećalo svoje bogatstvo na 53,2 milijarde dolara.

Sveučilište je povećanje dobiti, koje su njegovi dužnosnici nazvali “izvanrednim”, ostvarilo ulaganjima u privatni i javni sektor.

Tijekom prethodne fiskalne godine, koja je završila u lipnju 2020. i svega nekoliko mjeseci nakon pandemijske krize, sveučilište je priopćilo da je ostvarilo dobit od 7,3 posto.

Glavni menadžer za investicije i izvršni direktor tvrtke Harvard Management Company (HMC), N. P. Narvekar rekao je da bi ovogodišnja dobit bila dosta veća da je sveučilište investiralo u rizičnije poslove. No, napomenuo je da takav rezultat nije moguće ostvarivati svake godine.

Narvekar je u godišnjem financijskom izvješću sveučilišta naveo da je Harvard posljednjih godina riskirao puno manje od drugih sveučilišta. “Drugim riječima, s obzirom na kretanja na tržištu u prošloj godini, značajno veća razina rizika dramatično bi povećala zaradu HMC-a”, rekao je Narvekar.

Tako je primjerice MIT (The Massachusetts Institute of Technology) u ovoj fiskalnoj godini ostvario dobit od 56 posto, povećavši svoje bogatstvo na 27,4 milijarde dolara, a Brown University s 52 posto dobiti na 6,9 milijardi dolara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!