JURICA SAVJETUJE

Sveta stolica ili kako se ne otrovati

02.11.2010 u 10:10

Bionic
Reading

Crijevne viroze te želučane i tegobe probavnog trakta vrlo su ozbiljna i izuzetno neugodna bolest. Ozbiljniji slučajevi uvijek se moraju pravovremeno uputiti liječniku, no ukoliko imate blaže simptome, narodna medicina može učiniti čuda - kurkuma, mrkva i kajenski papar samo su neki od prirodnih lijekova koji će vam nesumnjivo pomoći

Trovanja hranom, najčešće salmonelom, kao i crijevne viroze, nisu mala stvar. Probavni trakt možemo maknuti s uobičajenog kursa i pijenjem vode koja je nekoliko dana stajala u otvorenoj boci (to je mene jednom uništilo na nekoliko dana), a kamoli termički nedovoljno obrađenom hranom ili prljavim rukama. Nerijetko i baratanjem sirovom hranom na površinama za koje mislimo da su čiste. I ne, nož za rezanje, žlicu ili vilicu nije dovoljno isprati pod vodom da bismo ih ispravno očistili i pripremili za rezanje povrća nakon rezanja mesa ili ribe. Kada god mislite da ste nešto dovoljno oprali, operite još malo, pritom mislim i na ruke (dvaput u toploj vodi s dosta sapuna).

Došli ste kući, gladni poput čopora vukova, i želite jesti za desetak minuta? Stanite – radije investirajte samo nekoliko minuta više i dozvolite podgrijanom jelu da dobro proključa i ravnomjerno se zagrije (to posebice vrijedi za mikrovalne pećnice), a meso koje pečete na naglo (to posebice vrijedi za wok), pecite minutu, dvije dulje. Vjerujte mi, trovanje hranom nikako ne želite. U to sam se osobno uvjerio prošli tjedan - pet dana agonije, rižine i zobene sluzi, kuhane mrkve, dvopeka, praha kurkume i crnog čaja rezultiralo je i gubitkom četiri kilograma u svega tri dana. Neki od vas, vjerujem, i sami dobro znaju opisanu proceduru. Iako bi patološki ljubitelji raznih dijeta zaključili da je gubitak kilograma zapravo sjajan, trovanje hranom nije nimalo bezazleno i neozbiljno.

Danas vam želim otkriti nekoliko narodnih (sa svih strana svijeta) recepata kako se što prije izliječiti, kako prevenirati probavne smetnje u startu ako sumnjate da nešto nije bilo svježe k'o rosa te kako danas medicinski svijet gleda na bolest koja još uvijek može biti fatalna. Donosim vam i popis svega što nikako ne smijete jesti. No prije nego što krenemo sa savjetima - uvijek i prije svega se uputite liječniku ili nazovite hitnu pomoć i tražite adekvatne upute.

Narodni pristup

Jabučni ocat – za preventivu uzimajte žličicu jabučnog octa i žličicu meda u čaši vode pola sata prije jela. Tijekom proljeva uzimajte 1 žličicu tog

octa u čaši vode uz svaki obrok, ali i u podne, kasno poslijepodne i prije odlaska u krevet. Jabučni ocat djeluje antiseptički i pomaže čistiti crijeva, kao i cijeli probavni trakt. Također, sadrži pektin iz jabuka koji djeluje na određene bakterije što uzrokuju proljev, ali će i stisnuti stolicu. Može se davati i djeci od tri godine nadalje – njima se daju dvije žličice octa svaka dva sata. Tu bih još dodao i naribane oguljene jabuke koje ostavite nekoliko sati na sobnoj temperaturi dok dobro ne pocrne. Oksidirani pektin će pomoći zaustaviti proljev. Jabuke možete izmiksati i lagano prokuhati i, voila, poznata pjena od jabuka. :)

Limunov sok – konzumacija soka svježe ocijeđenog limuna u velikoj čaši vode tri do pet puta dnevno ubija patogene koji uzrokuju proljev. Tijekom sezone crijevne viroze preporučuje se uzimanje 1-2 žlice soka prije obroka.

Brašno rogača – možete ga i sami samljeti (npr. u mužaru). Sadrži puno spomenutog pektina, ali i tanina koji ima snažan antivirusni učinak i odličan je za normaliziranje rada crijeva. Umiješajte ga i u dječju papicu.

Mrkva – kuhajte mrkvu i, kada fino omekša, propasirajte. Uzimajte 1 žličicu svakih 15 minuta. Sok svježe mrkve sadrži esencijalna ulja koja čine dobro sluznici crijeva. Pijte ga nekoliko puta dnevno da biste normalizirali probavu. Juha od mrkve s rogačem posebice pomaže kod trovanja bakterijom E. coli. Odvratnog je okusa, kako i zvuči, ali da… djeluje.

Kurkuma – sve poznatiji začin i kod nas, najčešće poznat kao dio curryja, stoljećima se koristi u Indiji i Tajlandu za liječenje proljeva. Stavite jednu žličicu kurkume u čašu mlake ili vode sobne temperature - antiseptičkim djelovanjem će ukloniti neželjene bakterije iz probavnog trakta. Ne uzimati u velikim dozama ako pijete lijekove protiv krvnih ugrušaka ili ako ste trudni!

Riža i zob – rižino brašno se može razrijediti u čaši vode i dati djetetu da bi se zaustavio proljev. Za odrasle će biti potrebne dvije čaše. Rižinu sluz

ćete dobiti kuhanjem 40 grama bijele riže (izbjegavajte bilo što integralno za vrijeme smetnji jer vlakna mogu dodatno iritirati crijevnu sluznicu) u 4 dcl vode. Kuhajte dva sata. Po potrebi dolijevajte vodu i na kraju propasirajte te mrvicu posolite. To možete kombinirati i sa zobenom sluzi. Zobene pahuljice ćete kuhati pola sata, 20 grama u 4 dcl vode. Pasirajte i lagano posolite.

Ugljen - najpoznatiji je medicinski aktivni ugljen, bilo u prahu ili tabletama. Kupuje se u ljekarnama. Ugljen ili bijela glina apsorbiraju toksine iz sistema, a s obzirom na veliku moć upijanja, osim toksina će povući i tijelu važne vitamine i minerale. Zato ga ne uzimajte dulje od tri-četiri dana i, ako vam proljev potraje, opet otiđite liječniku. Ako iz nekog razloga nemate pristup ljekarni i ugljenu, prepecite, odnosno izgorite obični bijeli tost ili stari kruh. Nožem ostružite izgorjele dijelove u proključalu vodu i, kada se temperatura spusti, popijte toplo.

Lavanda - u bazno ulje ukapajte kap eteričnog ulja lavande, đumbira i naranče. Masirajte predio abdomena.

Cimet i kajenski papar - mješavina tih začina je vrlo učinkovita u stezanju crijeva. Napravite čaj miješajući četvrtinu žličice cimeta i osminu žličice kajenskog papra u dvije šalice kipuće vode. Ostavite dvadesetak minuta. Ohladite i svakih pola sata popijte četvrtinu šalice.

Đumbir  - žličica đumbira u prahu na jednu šalicu kipuće vode. Popijte tri šalice dnevno. Odlično je za grčeve i bolove u trbuhu.

Novi trend u medicini nalaže izbjegavanje klasičnih dijeta za vrijeme crijevnih viroza te stavlja imperativ na izbjegavanje masnoća tijekom proljeva i smetnji te konzumaciju svega ostalog u cilju da tijelo ne oslabi i da se što prije vrati u normalu. Iako uvijek zagovaram nove metode, sada bih se nakon konzultacije s nekoliko specijalista ipak pridržavao dijete BRAT (banana, riža, jabuka, čaj - crni ili zeleni), jer ljudi nerijetko imaju čudne prehrambene navike i bolje je dati tijelu vremena da se oporavi bez dodatnih iritacija. Uostalom, najvažnije je izbjegavati dehidraciju pijenjem spomenutih čajeva i izotoničnih sportskih napitaka s elektrolitima - pijte ih kao da nema sutra. Ne želite završiti na hitnoj na infuziji.

Obavezno izbjegavajte gazirana pića, mliječne proizvode, hranu s puno šećera i masnoća. Mora se jesti isključivo kašasto i tekuće, a tek kasnije lagano uvodite tvrdu hranu koja se mora dobro prožvakati jer slina pomaže probavi. Tvornički obrađena te gotova jela - ne, ne i ne!

Nakon prestanka smetnji nije loše neko vrijeme uzimati mliječne proizvode s dodanim mliječnim kulturama (Lactobacillus acidophilus) da bi se crijevna flora što prije oporavila. Ako ne tolerirate laktozu, uzimajte ih u obliku tableta ili praška.

Napomenut ću još jednom, uvijek i prije svega zatražite savjet liječnika ili hitne pomoći - zato i postoje. A narodne savjete koje sam spomenuo koristite ako imate blaže smetnje, logički, bez odstupanja od navedenih smjernica te ako ne možete do medicinske pomoći. Uostalom, ako zdravlje nije sveto, što jest?!