kontroverzne odluke

Švedski javni radio prekinuo aktivnosti na Twitteru

18.04.2023 u 14:30

Bionic
Reading

Švedski javni radio (SR) objavio je u utorak da prekida aktivnosti na Twitteru nakon što su slične odluke donesene u SAD-u i Kanadi zbog kontroverznih odluka te društvene mreže u vlasništvu Elona Muska

"Sveriges Radio je već neko vrijeme smanjio svoje prisustvo na Twitteru, a sada smo odlučili da posve prekinemo svoje aktivnosti na toj platformi, kao i da ugasimo niz profila", objavio je na svojem blogu taj najslušaniji radio u zemlji.

"Moramo koncentrirati i utvrditi prioritete u pogledu prisustva SR-a na internetu, a Twitter se u protekloj godini jednostavno promijenio i postao nam je manje važan", rekao je radijski dužnosnik za društvene medije Christian Gillinger.

Prošli tjedan američki javni radio NPR postao je prva velika medijska kuća koja je napustila Twitter u znak prosvjeda protiv nove politike te mreže, koju je Musk kupio u listopadu za 44 milijarde dolara.

U ponedjeljak je to učinio i kanadski javni radio CBC/Radio-Canada nakon Twitterove odluke da ga označi kao "medij koji financira vlada", objasnivši da je to "laž" i napad na njegovu "neovisnost".

Švedski javni radio nije prosvjedovao po toj osnovi. Švedski javni radio i televizija 100 su javni mediji.

Veliki mediji odlaze s Twittera nakon što je platforma uvela novu politiku potvrde identiteta. Mreža od 20. travnja nudi potvrdu identiteta plavom kvačicom uz plaćanje.

Twitter je početkom travnja uskratio tu oznaku glavnom profilu The New York Timesa (55 milijuna pretplatnika), uglednog medija koji se smatra previše lijevim u dijelu konzervativnih krugova.

Otkako je kupio Twitter, Musk je ublažio pravila o kontroli sadržaja na platformi dopustivši povratak mnogobrojnim korisnicima koji su bili zabranjeni zbog objava koje su poticale na mržnju ili širenja dezinformacija. Otpustio je i puno zaposlenika. Twitter je imao 7500 zaposlenika, a sada ih ima manje od 2000.