produžila preporuku

Švedska ne preporučuje putovanja u inozemstvo do 15. srpnja

13.05.2020 u 20:56

Bionic
Reading

Švedska je u srijedu do 15. srpnja produžila svoju preporuku maksimalnog ograničenja putovanja u inozemstvo za svoje građane zbog pandemije koronavirusa i prebacila težište na putovanja unutar zemlje

To produženje do 15. srpnja, koje se odnosi na sve strane zemlje, objavljeno je u trenutku kada je zemlja objavila da je od covida-19 umrlo više od 3400 oboljelih.

Međutim, radi se samo o preporuci a ne i o obvezujućem naputku.

Na konferenciji za novinare u Stockholmu, premijer Stefan Lofven je rekao da su pod određenim uvjetima dozvoljena putovanja unutar zemlje.

"Želim naglasiti da to ne znači da smo se vratili u normalu", precizirao je.

"Tijekom tih putovanja, moramo biti razumni i odgovorno poštivati mjere opreza", dodao je.

Johan Carlson, direktor švedske agencije za javno zdravstvo objasnio je da su moguća kratka putovanja, ali da se ne ide u posjete starijim osobama te da se maksimalno izbjegava fizički kontakt.

  • +2
Švedska u doba pandemije Izvor: EPA-EFE / Autor: JOHAN NILSSON

U Švedskoj nije prekinuta nastava u školama za djecu mlađu od 16 godina, ostali su otvoreni kafići, restorani i trgovine, a stanovništvo je pozvano poštivati upute fizičke udaljenosti.

U inozemstvu se kritizira švedska strategija, posebice zbog višeg broja umrlih nego u susjednim nordijskim zemljama koje su uvele mjere ograničenja kretanja.

U srijedu su švedske javnozdrastvene vlasti objavile da u zemlji ima 27.909 potvrđenih slučajeva zaraze covidom-19 i da je 3460 oboljelih umrlo.