zadarski slučaj

Svećenik ne želi dati pričest teško bolesnoj djevojčici

28.03.2018 u 16:07

Bionic
Reading

Aurora Pavić od rođenja boluje od refluksa želuca, astme i aberantnog trahealnog bronha. Prošlo razdoblje bilo je za nju osobito teško, pa je s nastave izostala 193 sata te 22 sata sa crkvenog vjeronauka i to je glavni razlog zbog kojeg je don Petrov odbio pričestiti Auroru

Devetogodišnja Aurora neće se u svibnju pričestiti sa svojim vršnjacima na zadarskom Bokanjcu. O tom ju je pred svim vršnjacima prošli tjedan obavijestio svećenik don Srećko Petrov, piše Zadarski list.

Naime, Aurora od rođenja boluje od GERB-a, refluksa želuca, astme i aberantnog trahealnog bronha zbog čega otežano diše i ima česte upale pluća te aspirira hranu. Prošlo razdoblje bilo je za Auroru osobito teško, pa je s nastave izostala 193 sata te 22 sata s crkvenog vjeronauka i to je glavni razlog zbog kojeg je don Petrov odbio pričestiti Auroru.

'Moje dijete došlo je prošli tjedan na crkveni vjeronauk da bi je župnik prozvao pred svom djecom zbog nedolazaka i objavio na kraju sata da se neće pričestiti, iako zna za našu situaciju i zna da je ona bolesna, kaže Aurorina majka Ana Pavić.

Devetogodišnja Aurora je, unatoč brojnim opravdanim izostancima i bolestima s kojima se hrabro nosi, vrlo dobra učenica u školi, gdje imaju razumijevanja za njezinu situaciju pa izgubljeno gradivo nadoknađuje na dopunskoj nastavi. Činjenica da se neće pričestiti sa svojim vršnjacima jako ju je pogodila, a pogotovo nakon što ju je svećenik pred svim njezinim vršnjacima na satu vjeronauka pitao: Tko si ti i gdje si došla?

'Na kraju sata rekao mi je da se neću pričestiti. Osjećala sam se ružno i bilo me sram', odgovara Aurora.

Nakon što joj je prepričala što se dogodilo na vjeronauku Ana Pavić otišla je do don Petrova s namjerom da mu objasni situaciju, međutim priznaje kako su tu pale neke teške riječi, pa i s njene strane.

'Na moje pitanje zašto, don Petrov je rekao da neće pričestiti Auroru jer nije dolazila na vjeronauk. Tražila sam potvrdu da se pričesti negdje drugdje, ali i to mi je odbio dati. Rekao je da mama treba zvati svaki put kad je Aurora bolesna, ali mama je bila na neurologiji i u toplicama cijelo ljeto', kazala je majka. Don Srećko Petrov, župnik Župe sv. Šimuna i Jude Tadeja te ekonom Zadarske nadbiskupije isprva nije želio komentirati cijelu situaciju, ali je onda ipak odgovorio na nekoliko pitanja.

'Dijete nije bilo na 22 sata vjeronauka, a djeca su govorila da je hodala po selu i školi. Znam da ima zdravstvenih problema, ali ipak je trebala doći, imao sam i bolesniju djecu na vjeronauku', rekao je don Petrov, a na pitanje je li znao da je djevojčica bolesna ili je samo uzeo riječ djece da je "viđaju po selu", odgovorio je kako ju je i on viđao.

  • +4
Uskršnji ukrasi na Trgu bana Jelačića Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Iako su u školi djevojčici izišli ususret, don Petrov je ostao pri svom prvotnom stavu.

'Smatram da nije pripremljena i da se zato ne može sada pričestiti i zato sam je odgodio za sljedeću godinu, rekao je svećenik koji pak negira da je Auroru pred svima na vjeronauku pitao tko je i gdje je došla te joj rekao da ne može na pričest. Kaže i kako ga nitko iz Nadbiskupije nije kontaktirao u vezi ovog slučaja niti smatra da je to potrebno', zaključio je.