BESPLATNI 'BUTIK'

Sve više onih koji se oblače u Crvenom križu

Bionic
Reading

U rujnu i listopadu vrtoglavo je narasla potražnja za odjećom i obućom koju se besplatno može preuzeti u skladišnim prostorijama Crvenog križa u Zadru. Potražnja nije povećana samo u odnosu na mjesečni prosjek dolazaka u ovoj godini, nego su ovogodišnji rujan i listopad rekordni i u odnosu na prijašnje godine

'Svatko može doći kod nas po odjeću i obuću, naši su korisnici prestali biti samo socijalno ugrožene osobe, evidentirane u centrima za socijalni rad. Dolaze nam Zadrani koji žive teže nego prije i ne mogu više izdvajati tolik novac za odjeću', kaže ravnatelj zadarskog Crvenog križa Bore Galac.

U prvih šest mjeseci ove godine u skladište Crvenog križa na Relji uZadru po odjeću je došlo 1030 korisnika, što je u prosjeku 170 mjesečno.

Međutim,na jesen je, samo u rujnu, robu iz skladišta odnijelo 210 korisnika, aovog mjeseca, koji nije ni završio, u Crvenom križu se obuklo 260ljudi.


U skladištu Crvenog križa roba je izložena kao u trgovinama - visi na vješalicama ili je uredno složena na policama. Na ljude koji Crvenom križu doniraju robu odavno se apeliralo da sva odjeća bude čista. Ništa nije na hrpama, čak je podijeljeno po odjelima za mušku, žensku i dječju odjeću, sve je kao u trgovini, osim što građani na izlazu za odnesenu robu i cipele ne plaćaju ništa.

'Po robu se može doći jednom mjesečno, korisnika evidentiramo. Međutim, nema ograničenja u količini odjeće i obuće koju će korisnik odnijeti, tako da je najčešći slučaj da jedna ženska osoba uzme robu za sebe, supruga i djecu. Isto tako, ako je netko došao i nije ništa toga dana uzeo, nije izgubio mogućnost da toga mjeseca ponovno dođe', kaže Bore Galac.

Uz Slavonski Brod i Osijek, Zadar je jedini u Hrvatskoj čije je skladište Crvenog križa otvoreno svaki radni dan. 'Roba se svakodnevno donosi i odnosi od 10 do 13 sati i nema dana da tamo nemamo korisnike', istaknuo je Galac, ravnatelj zadarskog Crvenog križa, koji je najstariji na području Hrvatske i djeluje 131 godinu.