pritisak

Netanyahu zahtijeva od Crvenog križa da preda lijekove za taoce

15.12.2023 u 06:16

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u četvrtak Crveni križ da izvrši veći pritisak kako bi dobio pristup taocima koje Hamas drži u Gazi

"Imate svaki put, svako pravo i sva očekivanja da izvršite javni pritisak na Hamas", rekao je Netanyahu na sastanku s Mirjanom Špoljarić, predsjednicom Međunarodnog odbora Crvenog križa u Tel Avivu.

Predao joj je paket lijekova i pozvao Crveni križ da "ispuni svoju misiju i dostavi ih" taocima u Gazi.

Špoljarić je na mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, napisala da Crveni križ "mora dobiti dozvolu" za posjete. "Ponavljam: Taoci moraju biti pušteni – odmah."

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Tijekom primirja između Izraela i Hamasa prije nekoliko tjedana, Crveni križ je organizirao prijevoz oslobođenih taoca iz Gaze do Egipta ili izravno do Izraela. Organizacija nije bila uključena u povezane pregovore.

Teroristi iz islamističkog Hamasa i drugih ekstremističkih palestinskih organizacija oteli su oko 240 ljudi u neviđenom napadu na Izrael 7. listopada.

Izrael tvrdi da se 135 taoca još uvijek drži u Gazi. Kao dio dogovora između izraelske vlade i Hamasa, pušteno je 105 taoca. Zauzvrat, Izrael je oslobodio 240 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.