MALE MIROVINE

Sve više francuskih i njemačkih umirovljenika ponovno radi

Bionic
Reading

Prema posljednjim podacima, prošle godine je oko sedam posto umirovljenika između 60 i 69 godina života radilo neki dodatni posao, što je dvostruko veći postotak nego 2006. godine

Oko polovine umirovljenika u Francuskoj koji rade i nakon odlaska u mirovinu istaklo je da su odlučili raditi jer im mirovina nije dovoljna za život dostojan čovjeka

Također, oko sedam posto umirovljenika u toj zemlji radi kako bi kasnije imalo mnogo višu mirovinu, dok 43 posto njih ne radi iz financijskih razloga.

Zanimljiv je podatak da je najviše umirovljenika koji rade s fakultetskim diplomama, a čija novčana primanja nisu zadovoljavajuća.

Također, prema određenim istraživanjima, među zaposlenim umirovljenicima ima i liječnika opće prakse.

Nedavno objavljena studija Instituta za istraživanje tržišta rada i zapošljavanja iz Nürnberga pokazala je da je u pojedinim dijelovima Njemačke stopa zaposlenosti osoba starijih od 60 godina u posljednjih 20 godina udvostručena.

Njemački sindikati navode da niske mirovine u toj zemlji primoravaju starije Nijemce da nastave raditi čak i kada napune dovoljno godina za umirovljenje.