prosvjedi u sad-u

Sve više bivših visokih dužnosnika napada Trumpa, Colin Powell kaže da predsjednik 'udaljio od Ustava' i da će on glasati za Bidena

  • Autor: V. Mo. / Hina
  • Zadnja izmjena 07.06.2020 19:37
  • Objavljeno 07.06.2020 u 17:18
Colin Powell

Colin Powell

Izvor: EPA / Autor: David Bohrer / HANDOUT

Bivši američki državni tajnik i bivši načelnik Združenog stožera Colin Powell pridružio se sve većem broju bivših američkih visokih dužnosnika koji su kritizirali aktualnog predsjednika Donalda Trumpa zbog njegove reakcije na prosvjede koji su zahvatili SAD nakon ubojstva Georgea Floyda

'Imamo Ustav. I moramo poštivati Ustav. A predsjednik se udaljio od njega', rekao je Colin Powell u emisiji CNN televizije. Powell, koji je bio prvi crnac na dužnosti državnog tajnika (ministra vanjskih poslova, treća najvažnija dužnost u američkoj administraciji, nakon predsjednika i potpredsjednika, op. a.) i načelnik Združenog stožera, a svojom se izjavom pridružio rastućem broju bivših visokih dužnosnika koji smatraju da je Trump loše reagirao na krizu i ne odobravaju njegove poteze.

Powell je rekao i da će na predsjedničkim izborima krajem ove godine glasati za demokrata Joea Bidena, čime je postao prvi istaknutiji republikanac koji je javno podržao Trumpova protivnika prije predsjedničkih izbora.

Protiv Trumpa je prije nekoliko dana javno istupio njegov bivši ministar obrane James Mattis, koji ga je prozvao zbog izrugivanja Ustavu i podjele nacije, a reagirao je i bivši šef Trumpova kabineta John Kelly koji je poručio da se slaže s Mattisom.

New York Times u subotu je, pozivajući se na anonimne izvore, pisao da Trumpa na izborima u studenom neće podržati bivši republikanski predsjednik George W. Bush, niti senator Mitt Romney, protukandidat Baracka Obame na izborima 2012.