velika britanija

Sve veći pritisci na Johnsona da otpusti svog savjetnika

25.05.2020 u 14:51

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnsons suočava se u ponedjeljak sa sve jačim pritiscima da otpusti svojega glavnog savjetnika Dominica Cummingsa, koji je prekršio ograničenja putovanja uvedena zbog pandemije koronavirusa

Najmanje petnaest zastupnika iz Johnsonove vladajuće Konzervativne stranke pridružilo se zahtjevu laburista i liberalnih demokrata, kao i zdravstvenih dužnosnika te biskupa Anglikanske crkve da Cummings podnese ostavku ili bude smijenjen.

Cummings je navodno prekršio restrikcije putovanja unutar zemlje više puta. Naime, putovao je 430 kilometara iz Londona do svojih roditelja u okrugu Durham na sjeveru Engleske krajem ožujka, dok je imao simptome koronavirusa te najmanje dva puta sredinom travnja.

U ponedjeljak bi se trebao održati sastanak kabineta o ublažavanju restrikcija zbog koronavirusa, na kojemu će se raspravljati i o prijedlozima za otvaranje dijela poslova koji nisu esencijalni, izvijestila je novinska agencija Press Association (PA).

Premijer je rekao na novinskoj konferenciji u nedjelju kako je zaključio da je Cummings 'pratio instinkt svakog oca i svakog roditelja te ga ja zbog toga ne otpisujem'.

Kritičari kažu da Cummingsovo ponašanje može uništiti vladinu politiku. 'Ako ostavite dojam da postoji jedno pravilo za njih, a jedno za nas, kobno nagrizate osjećaj da smo svi u ovome zajedno', rekao je za ITV Stephen Reicher, član skupine bihevioralnih znanstvenika koji savjetuju vladu.

Konzervativni zastupnik Paul Maynard poručio je da je Cummingsovo ponašanje 'neobranjivo'.

'Pitanje sada glasi: prihvaćamo li da nam se laže, da nas patroniziraju te da se premijer ponaša prema nama kao prema krdu', napisao je na Twitteru anglikanski biskup Leedsa Nick Baines.