izvukao se za dlaku

Britanski premijer neće biti optužen zbog povezanosti s američkom poduzetnicom

21.05.2020 u 16:18

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson neće biti kažnjeno gonjen zbog povezanosti s američkom poduzetnicom s kojom je možda bio u vezi, objavilo je u četvrtak britansko policijsko promatračko tijelo.

Neovisni ured za policijsko vladanje (IOPC) je prošlog rujna pokrenuo istragu nakon novinskih napisa da Johnson, u vrijeme dok je bio gradonačelnik Londona, nije izvijestio o svojim vezama s Jennifer Arcuri, koja je primila tisuće funti javnog novca i sudjelovala na službenim putovanjima.

Johnson je odbacio te optužbe i istaknuo da je sve učinjeno po pravilima i da nema sukoba interesa. 

Direktor IOPC-ja Michael Lockwood rekao je kako nema dokaza da je Johnson utjecao na isplate Arcuri ili na njezino sudjelovanje na poslovnim putovanjima.

No Lockwood je kazao i kako „postoje dokazi koji sugeriraju da su dužnosnici koji su donosili odluke o sponzoriranju i sudjelovanju na misijama vjerovali kako Johnson i Arcuri imaju bliski odnos te da je to utjecalo na njihovu odluku“.  

IOPC se bavio Johnsonom jer je on kao gradonačelnik od 2008. do 2016. bio i čelnik gradskog ureda za policiju i kriminal. 

Johnsonov glasnogovornik pozdravio je činjenicu da je „ta politički motivirana žalba odbačena“, dodavši da je to bio gubitak vremena za policiju. 

Prijava IOPC-u bila je motivirana činjenicom da je Innoteh, tadašnja tvrtka Jennifer Arcuri, primila 11.500 funti od gradonačelnikove promidžbene agencije London & Partners, za dva događaja iz 2013. i 2014.  Arcuri je tada sudjelovala u trgovinskoj misiji u Singapuru i Maleziji preko jedne od svojih tvrtki Playbox, iako je inicijalna aplikacija preko Innotecha bila odbačena.

Arcuri je nakon medijskih napisa u televizijskim razgovorima kazala da su ona i Johnson imali „veoma poseban odnos“ te da su se zbližili zbog ljubavi prema klasičnoj književnosti, no i da joj on nikad nije favorizirao u poslovima.

Više je puta odbila reći jesu li bili u vezi, no rekla je da ju je on odbacio poput „gremlina“ nakon što su mediji pisali o njihovom odnosu. 

IOPC je objavio kako je „možda bila riječ o vezi“ između sadašnjeg britanskog premijera i američke poduzetnice. 

Londonska skupština najavila je da će nastaviti s istragom te teme.