problem dječji sirupi

U Njemačkoj nestašica važnih lijekova, evo u čemu je problem

21.07.2022 u 09:23

Bionic
Reading

Tjelesna temperatura od 40 stupnjeva nije neuobičajena kada se radi o omikron varijanti koronavirusa. Čak i kod djece. Ali za njih se sve manje lijekova može kupiti u Njemačkoj

U njemačkim ljekarnama godišnje se proda više od deset milijuna pakiranja sirupa za djecu koji sadrži aktivnu tvar paracetamol ili ibuprofen. Sada ga je sve manje na policama u ljekarnama.

'Sirupa s paracetamolom je već ponestajalo početkom godine', rekla je za Deutsche Welle apotekarka koja nije želja da joj se navodi ime.

'U međuvremenu, sirup s ibuprofenom više nije dostupan, kao ni sprej od jedne velike tvrtke, a sve je veća nestašica i čepića za temperaturu.'

Kaže kako su im u narudžbama za zimu već u potpunosti otkazane sve narudžbe za dječje lijekove protiv bolova i temperature. I to nije slučaj samo u ovoj berlinskoj ljekarni. Uska grla u isporuci pogađaju cijelu Njemačku.

Stanje u farmaceutskoj industriji je problematično, stoji u pisanom priopćenju Saveznog udruženja proizvođača lijekova, piše DW.

'Problemi u globalnim lancima opskrbe, kronični nedostatak kvalificiranih radnika i nedostatak osoblja povezan s koronom', također su zakomplicirali situaciju za proizvođače lijekova.

  • +2
Koronavirus u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Najvažniji razlog ipak je financijski. Farmaceutskoj industriji se jednostavno ne isplati proizvoditi lijekove protiv bolova za djecu. Zdravstvena osiguranja plaćaju kompanijama 1,36 eura za bocu sirupa s paracetamolom. Ovaj iznos nije povećavan deset godina.

'Brzi rast troškova proizvodnje lijekova s jedne strane, te zamrznute cijene maloprodaje s druge razlog su da se kod proizvodnje lijekova kao što su paracetamol sirupi posluje s gubitkom', žali se Andreas Burkhardt, generalni direktor farmaceutske tvrtke Teva.

Sa svojom markom lijekova Ratiopharm, Teva je posljednji veliki proizvođač tog sirupa za djecu u Njemačkoj. Prije dvanaest godina bilo ih je jedanaest. Otkako je u svibnju jedan drugi veliki proizvođač zaustavio proizvodnju, Ratiopharm mora pokriti 90 posto potražnje. No, to se ne može ostvariti. Stoga je firma otkazala neke narudžbe za zimu. Razlog: 'Neočekivana i naglo povećana potražnja na tržištu' i 'kašnjenja isporuke naših proizvođača sastojaka'.

Prema navodima Saveznog instituta za lijekove i medicinske uređaje (BfArM-a), trenutno ima više od 260 lijekova s kojima u Njemačkoj ima problema oko isporuke. Tu spadaju uobičajeni antibiotici, lijekovi za štitnjaču, lijekovi za smanjenje krvnog tlaka, ali i lijekovi koji su hitno potrebni u bolnicama. U nekim slučajevima ljekarne mogu same miješati lijekove - ali za to im trebaju osnovne sirovine.

'Tim osnovnim sirovinama se trguje na globalnoj razini i često postoji samo nekoliko proizvođača pojedinog aktivnog sastojka, uglavnom u Aziji. Ako postoji problem u tvornici u Kini, na primjer, ili neka zemlja uvede zabranu izvoza, tada su mnogi proizvođači naknadno time pogođeni', objašnjava Ursula Sellering iz Savezne unije njemačkih udruga farmaceuta.

'Ako ljekarna ima zalihe, može i sama proizvesti sirup protiv povišene temperature', kaže Sellering. Ali 'izrada lijekova dugo traje, a i u ljekarnama nedostaje kvalificiranih radnika.'

Iz ljekarni koje same rade sirup protiv groznice poručuju da bi, kad bi se uračunale sirovine, troškovi osoblja i trud, jednu bočicu moralo naplatiti 20 eura.

Generalni direktor Teve Burkhardt smatra da je problem u prvom redu politički.