JOSIPOVIĆ ODGOVARA

Svaki ministar koji napada predsjednika mora otići!

24.08.2011 u 15:08

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović, gostujući na današnjem obilježavanju 20. obljetnice Vojne policije u Zagrebu rekao je da popis s imenima mogućih veleposlanika nije u medije došao iz njegova ureda.

Imena mogućih veleposlanika 'izišla su davno prije u javnost...ona nisu izišla u medije s Pantovčaka. Odakle su izišla, možda se može pronaći ali, zaista, slažem se da je to sramota', dodao je. Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković ocijenio je ranije da je objava kandidata za nove veleposlanike u medijima napad na njegovo ministarstvo iza kojeg stoji SDP, ali nije želio nagađati jesu li imena procurila iz Ureda predsjednika Ive Josipovića.

'Neću spekulirati odakle su procurila imena, ali iz MVPEI-a sigurno nisu', rekao je Jandroković dodajući da je spreman za što skoriji sastanak s Josipovićem na kojem bi se 'ime po ime' analizirao prijedlog o novim veleposlanicima i konzulima.
'Predsjednica Vlade Jadranka Kosor pozvala ga je (Josipovića) na sastanak. Spremni smo za korektan razgovor na kojem ćemo donijeti adekvatne odluke', rekao je Jandroković

'Kada je riječ o mogućem sastanku vezanom uz veleposlanike, ja sam načelno uvijek spreman na sastanak sa svima, ali procedura se neće promijeniti. Imamo zakon i ustav i to se mora poštivati', kazao je predsjednik Josipović.

Predsjednik je rekao da je spreman obaviti razgovor o svakom pojedinom kandidatu kada dobije službeni prijedlog i mišljenje nadležnog odbora te da, naravno, nema ništa protiv i da s predsjednicom vlade o tome razgovara. Na pitanje novinara o mogućem terminu tog sastanka s premijerkom Kosor rekao je da će do njega doći 'kada to dopuste obveze'.

Novinari su predsjednika upitali misli li i dalje da ministra Jandrokovića treba smijeniti. 'Ja sam rekao što bih ja napravio, ali ja znam da je to stvar gospođe predsjednice vlade i ja nemam pravo njoj naređivati'. On je dodao da svaki ministar koji na taj način napadne predsjednika države zasigurno treba snositi posljedice i ponovio da je to u nadležnosti premijerke Kosor.