GLOBALNO ISTRAŽIVANJE

Svaka peta osoba vjeruje da su žene inferiorne muškarcima

  • Autor: V.B./Hina
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 14:44
  • Objavljeno 07.03.2017 u 14:44
žene djevojke pssst

žene djevojke pssst

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Svaka peta osoba širom svijeta vjeruje da su žene inferiorne muškarcima te da bi trebale ostati kod kuće, jer su muškarci sposobniji na radnom mjestu i u školi, prema globalnom istraživanju objavljenome u utorak

Gotovo svi od 17.550 ljudi obuhvaćenih istraživanjem složili su se da muškarci i žene imaju jednaka prava, no tri od četiri ispitanika rekli su da žene još uvijek doživljavaju društvenu, političku i financijsku nejednakost.

"Ohrabrujuće je da velika većina i muškaraca i žena širom svijeta vjeruju u jednake mogućnosti ...  ali u isto vrijeme većina još vjeruje da prava nisu istinski jednaka", rekao je Kully Kaur-Ballagan, ravnatelj Ipsos MORI koji je proveo istraživanje.

U 24 zemlje, uključujući Brazil, Kanadu, Rusiju, Veliku Britaniju, Indiju i Švedsku, više od pola ispitanih osoba nazvalo se "feministima" a četvrtina je rekla da su "uplašeni" da se zauzimaju za ženska prava.

Oko polovice ispitanih osoba u Kini, Rusiji i Indiji reklo je da su muškarci superiorniji ženama  i da su bolji u zarađivanju i stjecanju obrazovanja, prema istraživanju, koje je objavljeno uoči Međunarodnoga dana žena u srijedu.

UN Women smatra da je razlika u plaćama između muškaraca i žena od 24 posto čimbenik koji najviše financijski oštećuje žene.

Na Svjetskom ekonomskom forumu rečeno je u njegovu indeksu spolne razlike 2016. u plaćanju muškarcima i ženama neće doseći ekonomsku jednakost još 170 godina.   

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!