ŠOKIRAO ZASTUPNIKE

Poljski europarlamentarc pukao: 'Žene su slabije, manje i niže inteligencije'

03.03.2017 u 14:17

Bionic
Reading

Poljski konzervativni političar, Janusz Korwin-Mikke šokirao je jučer zastupnike Europskog parlamenta tijekom rasprave o razlici u primanjima između žena i muškaraca kazavši kako 'žene moraju zarađivati manje od muškaraca jer su slabije, manje i niže inteligencije', što je izazvalo oštru osudu zastupnika

Do seksističkog ispada poljskog zastupnika iz redova desničarske euroskeptične stranke Koalicija za obnovu Republike – Sloboda i nada (KORWiN) došlo je nakon što se ovaj 74-godišnji političar javio za riječ i upitao zastupnike znaju li koliko je žena na listi 100 najboljih igrača šaha. Potom je kazao kako na toj listi nema niti jedne žene, jer su one 'slabije, manje, manje inteligentne i jednostavno moraju zarađivati manje'.

Na njegove riječi obrušila se španjolska zastupnica Iratxe Perez Garcia kazavši kako ona prema njegovoj teoriji ne bi trebala biti europarlamentarka.

'Znam da vas to jako nervira i da ste jako zabrinuti zbog činjenice da mi, žene, možemo predstavljati građane na istoj razini kao i vi. Sada mislim da trebam braniti žene Europe od muškaraca kao što ste vi', zaključila je Garcia.

Zanimljivo, pak, kako mađarska šahovska velemajstorica i ponajbolja svjetska šahistica Judit Polgar, čiji je IQ 170 i koja je u nekoliko navrata pobijedila Anatolija Karpova i Garija Kasparova, čiji je IQ 190, redovito u Europskom parlamentu promovira šah.

Korwin-Mikkeu, inače, nije prvi put da svojim izjavama i stavovima šokira, pa je tako nekoliko puta kazao kako žene ne zanima politika i kako su njihovi intelektualni kapaciteti smanjeni u odnosu na muškarce. Među njegovim 'biserima' su i izjava kako ne postoji čvrsti dokaz da je Hitler znao za Holokaust, kao i da ne postoji razlika između silovanja i dragovoljnog pristanka na spolni odnos.   

Poljski eurozastupnik je nedavno, prosvjedujući protiv visokih poreza u domovini, pojeo svoju poreznu prijavu ispred poreznog ureda.