SVE VEĆ VIĐENO

Svađe oko imovine u dosadnom sučeljavanju

  • Autor: V.P.P.
  • Zadnja izmjena 23.12.2009 09:06
  • Objavljeno 23.12.2009 u 01:45
sučeljavanje htv

sučeljavanje htv

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač

Na posljednjem sučeljavanju, u utorak navečer, nekoliko dana prije izbora, na HTV-u se pojavilo svih 12 predsjedničkih kandidata. Borbu su započeli prepucavanjem oko imovinskih kartica. Sve u svemu, puno puta postavljena pitanja, puno puta ponovljeni odgovori. Sučeljavanje se protegnulo i pola sata iza ponoći, pa su vjerojatno i najuporniji pozaspali uz dosadne kandidate

Kandidati su iznosili broj kvadrata stanova, vikendica, tvornica. Milan Bandić je probio led i predložio da se predsjedniku oduzme imunitet. Bandić, koji iz dobro poznatih razloga nije sklon sučeljavanjima, to je ponovio tijekom emisije još nekoliko puta.

Damir Kajin njegov je prijedlog ocijenio riječima: 'To su gluposti.' Predložio je da svi koji daju i jedan krivi podatak momentalno odstupe.

Damir Krajač/CROPIX

Damir Krajač/CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač


Boris Mikšić svoju je imovinu procijenio na impresivnih milijardu kuna. Ima pet tvornica i isto toliko vila u SAD-u te tvornicu u Belom Manastiru.

Najskromniji kandidat, koji se jedini može pohvaliti činjenicom da dosad nije imao političku moć i nije činio 'korupcijsku hobotnicu', Josip Jurčević istaknuo je da on ima najviše djece od svih kandidata (sedmero) te da je zbog njih 'ponosan i sretan'.

Pusić je naglasila da se tijekom političkih mandata nije obogatila, a Vesna Škare Ožbolt kazala je da živi kao svaki prosječni Hrvat, na kredit, ta da ih otplaćuje četiri.

Miroslav Tuđman također je naglasio da prilikom dolaska na dužnost i odlaska s nje krajem 90-ih nije imao promjene u imovinskoj kartici. 'Jedino sam nakon smrti oca naslijedio četvrtinu stana', kazao je.

Damir Krajač/CROPIX

Damir Krajač/CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač


Nadan Vidošević je ustvrdio da jedini od svih kandidata zarađuje 'kruh na tržištu'. To je isprovociralo Hebranga, koji tvrdi da je Vidošević samo 'pet godina na tržištu', i to otkako je u Krašu. 'Kako je moguće da je u tako kratkom vremenu stekao golemu imovinu?', pita se Hebrang.

Slavko Vukšić, koji ima dvije kuće i vikendicu u Šepurinama te tvrtku s preko stotinu zaposlenih, pridružio se napadima na Vidoševića, upitavši ga u koliko je nadzornih odbora sjedio.

KOLIKO STE POTROŠILI NOVCA U KAMPANJI?

Branimir Bilić, koji je s Hloverkom Novak Srzić vodio sučeljavanje, iznio je neslužbeni podatak stručnjaka koji procjenjuju da je u kampanji ukupno potrošeno nevjerojatnih 150 milijuna kuna.

Svi predsjednički kandidati iznijeli su dosad potrošene iznose u kampanji. No očito je riječ o lovu u mutnom. Milan Bandić tvrdi da  planira potrošiti između pet i sedam milijuna kuna, a Hebrang, kojeg uglavnom financira stranka, 4,7 milijuna. Kazao je kako je nevjerojatno da prema potrošenom iznosu spada u veće potrošače, a ima 'deset puta manje TV reklama, sedam puta manje oglasa u novinama i četiri puta manje džambo plakata od nekih kandidata'.

Damir Krajač/CROPIX

Damir Krajač/CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač

Josip Jurčević i Boris Mikšić


Miroslav Tuđman, koji je potrošio milijun kuna, kazao je da 300 džambo plakata na mjesec dana košta 90 tisuća eura plus PDV. 'Samo ta stavka košta više od iznosa koje kandidati spominju', upozorio je Tuđman.

SDP-ov kandidat Ivo Josipović tvrdi da planira potrošiti ukupno oko pet milijuna kuna. Založio se da sredstva u kampanjama ubuduće budu limitirana.

Josip Jurčević potrošio je najmanje od svih, svega 150 tisuća kuna. 'Ovo je sramotna situacija, u kojoj kandidati troše na plakate koje građani gledaju iz kanti za smeće.' Kazao je da potrošnjom kandidati pokazuju socijalnu neosjetljivost.

Nešto više od Jurčevića potrošit će Slavko Vukšić, 220 tisuća kuna, Pusić planira tri, a Vidošević pet milijuna kuna. Vesna Škare Ožbolt potrošila je 1,1 milijun kuna.

Ivo Josipović istaknuo je kako je najveći problem 'što u izbornom sustavu ne postoje sankcije za kršenje izbornih pravila'.

Primorac je na sučeljavanju, osim standardnog prepucavanja s Vidoševićem i Hebrangom, imao na piku Milana Bandića, no nije ga otvoreno prozivao. 'Najtužnije je što neki od kandidata bježe od slova zakona. To je tragedija ovih izbora, 150 kaznenih prijava koje stoje u ladici', kazao je Primorac.

Damir Krajač/CROPIX

Damir Krajač/CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač

Nadan Vidošević


Bandić je pak ustvrdio da nije dobio proviziju od Hypo banke jer s njom 'već deset godina ne surađuje'. Ako postane predsjednik, kaže da će raditi 16 sati i Vladi puhati za vrat. Svoj mandat temeljio bi na 'starčevićanstvu, radićevstvu i antifašizmu'.

Andrija Hebrang ponovno je Primorca prozvao za dezerterstvo i kazao da je Primorac početkom 90-ih bio u 'vašingtonskoj diviziji'. Naglasio je da bi za savjetnike postavio mlade kompetentne ljude. Glasačima je poručio da 'trebaju birati predsjednika koji je Hrvatskoj više dao nego uzeo'.

Mirnog Ivu Josipovića poprilično je uzrujao Josip Jurčević, koji ga je nazvao 'haškim predsjedničkim kandidatom'. 'Josipović je jedan od glavnih stratega savjeta Vlade za suradnju s Haškim sudom. Nacrt suradnje s Tribunalom najprije su dali haškom tužiteljstvu pa tek onda Saboru i Vladi', rekao je Jurčević. Josipović je naveo da je Haški sud imao i svijetle trenutke.

'Jurčević priča bezveznoće. Valjda je to jedini način na koji može privući pažnju. Dio paraobavještajme ekipe piše pamflete izmišljajući afere. Ako postanem predsjednik, toj paraobajvještajnoj hobotnici ću stati na vrat', kazao je Josipović.

Damir Krajač/CROPIX

Damir Krajač/CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač

Dragan Primorac


Damir Kajin vrlo je pesimističan. Kaže da će Hrvatska sljedeće godine doseći dno dna i naglasio da će oko Uskrsa biti najgore. Jedno od rijetkih provokativnih pitanja postavila je Hloverka Novak Srzić - bi li Kajin, da je homoseksualac, to priznao u predsjedničkoj kampanji. On je odgovorio da bi, jer je 'Hrvatska zrela za takva priznanja'.

Dok je Kajin hvalio Mesića, Boris Mikšić optužio ga je za 'rasprodaju hrvatske imovine'. 'Njegov prijatelj bio je predsjednik Uprave Ine. Nemoguće je da nije znao što se događa', kazao je Mikšić.

Da se dokopa Pantovčaka, Vesna Pusić bi ustrojila gospodarsku diplomaciju. Deset veleposlanika bilo bi iz politike, a ostali bi bili stručnjaci za gospodarstvo.

Miroslav Tuđman ponovio je svoj stav da se 'Hrvatskom vlada iz Haaga i Bruxellesa', kamo, kako kaže, ministri i premijeri odlaze izvršiti 'domaću zadaću'. Dodao je da bi zbog uhićenja naloženih od haškog tužiteljstva, za ratni zločin u selu Grubori, u 'normalnoj zemlji bio smijenjen vrh policije'.

Slavko Vukšić unio je malo života u sučeljavanje žestokim optužbama na račun HTV-a, tvrdeći da su mu 'korumpirani novinari i inspektori' pokušali podmetnuti aferu s nelegalnim vađenjem šljunka koje je provodilo njegovo poduzeće. 'To je bilo drsko i bezobrazno od HTV-a', kazao je Vukšić.

Damir Krajač/CROPIX

Damir Krajač/CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač

Miroslav Tuđman i Slavko Vukšić


Kadidati su za kraj iznijeli svoje prve moguće poteze na Pantovčaku te odgovarali na pitanja o mogućim suradnicima. Uglavnom su spominjali mlade, kreativne, kompetentne ljude. Konkretna imena nitko od njih nije iznio.

Boris Mikšić kazao je kako bi budžet predsjednika smanjio za 50 posto te se odrekao polovice plaće, Josipović bi 'pružio ruku svima, bez obzira na stranačku pripadnost'.

Kajin je za razliku od drugih kazao da on neće biti 'predsjednik svih građana, nego samo onih 90 posto kojima novac nije Bog'. Hebrang je pak izazvao salve smijeha ponudivši protukandidatima  mjesta svojih savjetnika na Pantovčaku. Vidošević je rekao da se uvijek okruživao ljudima koji znaju više od njega i koji mu mogu reći: 'Nadane, to što radiš nije dobro.'

'Šećer na kraju', kako su mu tepali voditelji, Slavko Vukšić slavodobitno je kazao da je on 'najbolji kandidat'. 'Ja ću pobijediti. Ankete možete kupiti za par tisuća eura. Glavna anketa je 27. prosinca.'

Svojim rivalima poručio je: 'Uzalud vam trud, svirači.'

Kome će trud, ali i utrošeni milijuni biti uzaludni, saznat ćemo za četiri dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi