REAKCIJE U SABORU

Suverenisti traže ostavku Banožića zbog pada vojnog aviona

06.12.2022 u 16:04

Bionic
Reading

Član saborskog Odbora za obranu Željko Sačić zatražio je u utorak od ministra obrane Marija Banožića da zbog pada vojnog aviona podnese ostavku, dok je predsjednik Odbora Franko Vidović rekao da je slučaj pokazao opravdanost kupnje novih zrakoplova.

Vidović (Socijaldemokrati) je izjavio novinarima da se iskreno nada da će obojica pilota biti pronađena s obzirom na to da se prema neslužbenim podacima jedan pilot javio a drugi nije.

"Iznenađen sam kao i cijela javnost, s druge strane to pokazuje koliko je bila opravdana odluka o kupnji novih zrakoplova", kazao e Vidović.

Upozorio je da naši piloti nažalost lete na prestarim aparatima pa je uzalud bilo kakva umješnost ako taj aparat ne leti kako treba. Dodao je da će biti pokrenuta istraga nakon koje će se doznati detalji.

Željko Sačić rekao je da kao Hrvatski suverenisti očekuju, nadaju se i traže od ministra Banožića da podnese ostavku jer je i njegov prethodnik Damir Krstičević dao ostavku u sličnoj situaciji, kada je pao helikopter u svibnju .2020., da na taj način ubrza reformske procese u Ministarstvu obrane.

"Najmanje što u ovom trenutku političke odgovornosti može dati Banožić jeste da da ostavku".

Sačić smatra da slučaj sa "starim aparatima" potvrđuje njihovu tezu da moramo uložiti sve napore da održimo optimalno stanje vojne i nacionalne sigurnosti a "ne srljat kao guske u magle raznoraznim političkim savezima nuditi pomoć za koju nisu spremni".

Drži također da bi premijer i predsjednik Republike trebali kontaktirati Nato saveznike radi usluge zaštite zračnog prostora. "Ovo što sad imamo su muzejski primjerci, opasnost za hrvatske stanovnike i naše živote", rekao je Sačić.

Nada se da nije stradao nitko od civila nastradao, i da se nije neka velika nesreća dogodila.

Obojica su rekla da su u mislima i suosjećaju s obiteljima pilota.