uoči stanke

Sutra u klupe: Hoće li Kuščević poremetiti zastupnicima ljetni godišnji?

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 08.07.2019 15:22
  • Objavljeno 08.07.2019 u 15:11
Milijan Brkić, Gari Cappelli, Lovro Kuščević i Stevo Culej

Milijan Brkić, Gari Cappelli, Lovro Kuščević i Stevo Culej

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Samo još četiri dana dijeli saborske zastupnike od odlaska na ljetnu, Ustavom propisanu stanku koja bi trebala potrajati do rujna. S obzirom na to da im je ostalo još dosta točaka za raspravu, Sabor će započeti sjednicu u utorak, no još uvijek nije jasno hoće li među njima biti i SDP-ov zahtjev za opozivom ministra uprave Lovre Kuščevića

Sjednicu će Sabor sutra započeti uobičajenim slobodnim govorima, a neće biti iznenađenje ukoliko stranke odluče pet minuta govoriti o problemima Lovre Kuščevića.

Nakon vremena predviđenog za 'stanke' zastupnici će krenuti s raspravom o Zakonu o kreditnim institucijama, kojim se osiguravaju uvjeti za sklapanje bliske suradnje Hrvatske narodne banke (HNB) s Europskom središnjom bankom (ECB) u cilju približavanja uvođenju eura kao sredstva plaćanja u Hrvatskoj.

Sabor bi sutra trebao raspraviti i o sudjelovanju Oružanih snaga RH u operacijama potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju te NATO-voj misiji u Iraku, kao i u aktivnostima ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Litvi i operaciji koalicijskih snaga Inherent Resolve.

Posljednja točka dnevnog reda u utorak bit će izvještaj Odbora za Ustav o referendumskoj inicijativi '67 je previše'. Podsjetimo, Odbor je prije nekoliko tjedana predložio da se od Vlade zatraži provjera potpisa koje je prikupila inicijativa '67 je previše'. Inicijativa je gotovo 750.000 potpisa protiv mirovinske reforme predala u Sabor 13. lipnja ove godine.

Zastupnike u srijedu i četvrtak očekuje rasprava o nekolicini zakona, među njima i onima koji se usklađuju s europskom pravnom stečevinom. Uz to, Sabor bi trebao raspraviti izbor članova Povjerenstva za fiskalnu politiku te članova Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

Petak, posljednji dan zasjedanja, predviđen je za izjašnjavanje o amandmanima i glasovanje.

Na rasporedu za rasprave ovaj tjedan još uvijek nema SDP-ovog zahtjeva za opozivom ministra uprave Lovre Kuščevića, no u rasporedu znakovito stoji napomena da je 'moguća izmjena plana'.

Žele li opoziv Kuščevića uopće stavljati na raspravu, vladajući će to morati ubaciti na dnevni red do kraja ovog tjedna ili će u suprotnom morati sazivati izvanrednu sjednicu. No ako je suditi prema neslužbenim izjavama koje dolaze od vladajućeg HDZ-a i partnera, do rasprave u Saboru uopće neće doći.

  • +25
  • +22

Lovro Kuščević

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Jasno je to prošli tjedan rekao HSLS-ov Darinko Kosor, aludirajući tako da će Kuščević otići prije toga. Slično je nagovijestio i SDSS-ov Milorad Pupovac kazavši da 'netko mora otići iz Vlade, a nadam se da to neće biti koalicijski partneri' (HNS, op.a.).

Odabere li premijer Andrej Plenković opciju odlaska ministra Kuščevića, teoretski je moguće do kraja tjedna izglasati i njegovu zamjenu. U tom slučaju primijenile bi se odredbe saborskog Poslovnika u slučaju zamjene ministra, odnosno on ili ona bili bi predstavljeni na matičnom saborskom odboru, dok bi se u sabornici provelo samo glasovanje.

No hoće li se predsjednik Vlade odlučiti za tu opciju, moglo bi biti jasnije već u utorak, nakon koalicijskog sastanka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!