JOVANOVIĆ PROZIVA MILINOVIĆA

'Sustav socijalne skrbi u dramatičnu stanju'

26.06.2009 u 15:11

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Željko Jovanović kazao je na današnjoj konferenciji za novinstvo da je sustav socijalne skrbi u Hrvatskoj u dramatičnu stanju, a da je glavni krivac za to ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović

'Ministar Milinović svojom bahatošću pokušava prikriti nestručnost i neznanje zbog kojih ministarstvu prijeti potpun kaos', rekao je Jovanović. Naveo je da postoje brojni primjeri nedjelovanja ministarstva u području socijalne skrbi, izdvojiši nebrigu za osobe s autizmom. Ustvrdio je da nijedan problem osoba s autizmom nije riješen unatoč brojnim zahtjevima.

Drugi primjer koji je Jovanović istaknuo jest nedavan slučaj u osječkom domu za odgoj djece i mladeži u kojem su, kako je rekao, štićenice izložene seksualnom nasilju. U tom slučaju, ocijenio je, iskazano je diskriminatorno ponašanje prema štićenicama jer su one odbačene i stigmatizirane, a počinitelji seksualnog nasilja jako dobro zaštićeni.

Jovanović je ustvrdio da spomenuto ministarstvo treba razdvojiti na ministarstvo zdravstva i ministarstvo socijalne skrbi radi boljeg utvrđivanja nadležnosti, bolje suradnje službi unutar ministarstva i s nevladinim organizacijama. Željko Jovanović je ustvrdio i da je prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji licemjeran, nedorečen, zastario, da ugrožava ljudska prava te zdravlje žena kojima je potrebna umjetna oplodnja. Kazao je kako je bolje da ostane sadašnji zakon nego da se donese takav prijedlog zakona podsjetivši da je SDP nudio svoj prijedlog zakona, ali je odbačen s obrazloženjem da će biti izrađen mnogo bolji.

Jovanović je rekao i da je HDZ prevario svoje koalicijske partnere iz Hrvatske stranke umirovljenika jer im je pri sklapanju koalicijskog sporazuma obećao rast prosječne mirovine do 50 posto prosječne plaće te do 70 posto na kraju mandata. No mirovine su sada najniže od nastanka države dodao je, upitavši se zbog čega HSU ostaje u vladi. Ocijenio je i da su i HSS te SDSS prevareni te da samo služe u vladi za prikrivanje nesposobnosti premijera Ive Sanadera.