SINDIKAT OPTUŽUJE

'Sustav je u kolapsu, nedostaje 12.500 medicinskih sestara'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.04.2016 14:58
  • Objavljeno 13.04.2016 u 14:58
medicinske sestre

medicinske sestre

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Po standardima Europske unije u hrvatskom zdravstvenom sustavu nedostaje 12.500 medicinskih sestara i tehničara, dok ih istodobno na burzi rada posao čeka više od 1300, istaknuo je u srijedu Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, koji upozorava na neodrživost naputka o zabrani zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama, koji je ministar zdravlja Dario Nakić donio početkom veljače

Zbog tog naputka za svako zapošljavanje medicinskih sestara treba čekati odobrenje Ministarstva, pa je sustav u kolapsu jer samo u dva najveća zagrebačka klinička bolnička centra nedostaje više od 1000 sestara, rekla je Hini predsjednica sindikata Anica Prašnjak.

V.d. sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušić jutros je za HRT rekao da im nedostaje 690 medicinskih sestara, a sindikat raspolaže podacima da je slična situacija i u KBC-u Sestre milosrdnice, gdje nedostaje 400 sestara da bi bili zadovoljeni standardi Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme u obavljanju zdravstvene djelatnosti.

Europski prosjek je 703 sestre na 100.000  stanovnika, a sadašnjim tempom zapošljavanja Hrvatska će taj prosjek dostići tek za 60 godina, upozorava Prašnjak.

Ulazak Hrvatske u EU dodatno je povećao problem odlaska sestara iz Hrvatske. Po podacima sindikata, više od 950 otišlo ih je u inozemstvo zadnjih godinu i pol dana. "Podaci s terena govore o velikom broju sestara koje i dalje traže dopusnice od strukovne komore za odlazak u inozemstvo", upozorava Prašnjak.  

U sindikatu stoga traže od Ministarstva zdravlja izradu situacijske analize na području sestrinstva, utvrđivanje točnog broja zaposlenih sestara i desetogodišnju strategiju njihova obrazovanja i zapošljavanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!