Izrael je 'ozbiljno rezerviran'

Susret novog izraelskog ministra vanjskih poslova Yaira Lapida s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom; na stolu je Iran

27.06.2021 u 21:53

Bionic
Reading

Novi izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu je u Rimu poručio da je Izrael “ozbiljno rezerviran” spram iranskog nuklearnog sporazuma sklopljenog u Beču

“Izrael ima ozbiljne rezerve spram iranskog nuklearnog sporazuma koji je sklopljen u Beču. Smatramo da se o tim nesuglasicama treba raspravljati izravno, a ne na konferencijama za medije”, rekao je izraelski ministar uoči sastanka s američkim državnim tajnikom u Rimu.

Novi izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid i američki državni tajnik Antony Blinken na svom prvom sastanku održanom uživo u Rimu imali su vrlo pozitivan i topao razgovor, po američkim dužnosnicima.

Glavne teme su bile odgovor o iranskom nuklearnom programu američkim i izraelskim sporazumima o normalizaciji odnosa s državama Perzijskog zaljeva, te humanitarna pomoć Gazi i status istočnog Jeruzalema, što su pitanja koja su pokrenula posljednji val nasilja između Izraelaca i Palestinaca u svibnju.

Lapid je u Rimu također poručio da će Izrael raditi na poboljšanju odnosa s SAD-om.

“Posljednjih nekoliko godina pravljene su greške". Narušen je uravnotežen odnos Izraela s dvjema glavnim strankama i "sada ćemo te greške zajedno ispraviti”, poručio je Lapid.

Blinken je u nedjelju izjavio da SAD podržava izraelske sporazume o normalizaciji odnosa no napomenuo je da oni ne mogu zamijeniti angažman Izraelaca i Palestinaca na rješavanju sporova između dvije strane.

Iran i SAD neizravno vode razgovore o ponovnom aktiviranju nuklearnom sporazumu. Sporazum je sklopljen 2015. godine između Teherana i vodećih svjetskih sila koje su, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija, nametnule ograničenja iranskih nuklearnih aktivnosti.

Novi izraelski premijer Naftali Bennett priklonio se stavu svog prethodnika, Benjamina Netanyahua, koji se protivio iranskom nuklearnom sporazumom iz 2015. smatrajući da su nametnuta ograničenja “prelabava”.