očuvanje primirja

Blinken se u nedjelju u Rimu sastaje s izraelskim kolegom Lapidom

23.06.2021 u 22:45

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken sastat će se u nedjelju u Rimu s novim izraelskim ministrom vanjskih poslova Yairom Lapidom, rekao je neimenovani američki dužnosnik u srijedu u Berlinu

Lapid, član vlade koju vodi novi premijer Naftali Bennett, iskoristit će posjet Italiji Antonyja Blinkena, koji je trenutačno na europskoj turneji, kako bi se sastao s njim, dodao je taj izvor.

Dvojica čelnika će razgovarati o izgledima za očuvanje primirja između Izraela i Hamasa, islamističkog pokreta na vlasti u Pojasu Gaze nakon sukoba u svibnju. Od 10. do 21. svibnja poginulo je 260 Palestinaca, među kojima borci, u izraelskim zračnim napadima na Gazu, objavile su mjesne vlasti.

U Izraelu je u raketiranju iz Gaze poginulo 13 ljudi, među njima jedan vojnik, objavili su policija i vojska. Američki predsjednik Joe Biden odmah je htio uspostaviti veze s novom izraelskom vladom, raznorodnom koalicijom koja je prekinula dvanaestogodišnju vladavinu Benjamina Netanyahua. Blinken treba razgovarati i o pregovorima koji se trenutačno vode u Beču radi povratka Sjedinjenih Država u ugovor o iranskom nuklearnom programu iz kojega se povukla administracija Donalda Trumpa.

Njemačka, sudionica tih pregovora, rekla je u srijedu da je optimistična u vezi s mogućnošću postizanja dogovora "u skoroj budućnosti".