PRAVOSUDNE REFORME

Susret češkog i hrvatskog ministra pravosuđa

19.11.2010 u 12:55

Bionic
Reading

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković primio je u petak u radni posjet češkoga ministra pravosuđa Jirija Pospišila i s njime razgovarao o reformama hrvatskog pravosuđa i češkim iskustvima u sličnim reformama

Bošnjaković je rekao da je u reformi pravosuđa mnogo toga učinjeno u zadnje tri godine, što je prepoznala i Europska komisija u nedavnom izvješću o napretku.

'Drago mi je što imamo pozitivno izvješće Europske komisije, ali svjesni smo izazova koji su pred nama. Završavamo važnu etapu u restrukturiranju pravosuđa, imamo dobar pravni okvir, a sad nas čeka implementacija', rekao je Bošnjaković.

Češki je ministar pozitivnima ocijenio mnoge reforme ostvarene u hrvatskom pravosuđu.

'I Češka je provela reformu pravosuđa i zato nam je bilo važno da o tome razgovaramo', rekao je Bošnjaković nakon sastanka s Pospišilom i češkim izaslanstvom.

'Pozitivno ocjenjujemo reformu u izboru sudaca, to je važno za vaš ulazak u Europsku uniju, jer EU drži do transparentnosti izbora i daljnjeg napredovanja sudaca', rekao je češki ministar.

Po Pospišilovim riječima, jednako je važna i borba protiv korupcije.

Bošnjaković je govorio i o novom sustavu ovrhe koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2012. i u kojem ovrha više neće biti na sudu nego će je provoditi privatni ovrhovoditelj. Češka takav sustav ima već osam godina, rekao je Pospišil i pohvalio namjeru Hrvatske da uvede privatne ovrhovoditelje jer je to u Češkoj dovelo do znatnog povećanja broja izvršenja sudskih odluka.