TEŠKE OPTUŽBE

Susjed optužuje: Hloverka i njezin otac su mi nudili mito

15.07.2009 u 15:46

Bionic
Reading

Tjednik Makarska kronika objavio je stenogram emisije 'Aktualac' sa zagrebačkog Radija 101 u kojoj je gostovao Zlatko Marinović, susjed aktualnog makarskog dogradonačelnika Ante Novaka (oca Hloverke Novak Srzić), koji je izjavio da su mu Hloverka i njezin otac nudili mito kako bi ga urazumili. Ante Novak u Makarskoj je, naime, bespravno izgradio megaobjekt vrijedan 26 milijuna kuna

Stenogram emisije u kojoj Marinović, vlasnik susjedne parcele, tvrdi da je posao odrađen pomoću mita i podzemlja, donosimo u cijelosti. Također vam donosimo i audio-snimku na kojoj se čuje Novak koji tvrdi da on svoja obećanja ispunjava, a čuje se i razgovor s Hloverkom Novak Srzić kako s njim pokušava dogovoriti sastanak na Britanskom trgu u Zagrebu.

U USKOK-u su odbili govoriti o slučaju, pa tako ne znamo ni jesu li zaprimili inkriminirajuće snimke. Marinović je, naime, sve snimke, kako je otkrio, predao USKOK-u odnosno DORH-u. Hloverka Novak Srzić optužbe je odbila komentirati, jer, kako je rekla, ne želi trošiti riječi na luđake.

Poslušajte prilog s Radija 101, u kojemu se može čuti i dio inkriminirajuće snimke.

VODITELJICA: Zlatko Marinović jedan je od susjeda čija se djedovina našla na putu Novakovog projekta. Muke po Marinoviću počele su još 1998. kada je Novak zajedno s izvjesnim Poldom Puharićem kupio parcelu za budući projekt. 2004. izgradili su bez dozvole trideset i tri garaže, no sve je završilo rušenjem u rujnu iste godine. Dvije godine kasnije dvojac je naumio proširiti parcelu do potrebne minimalne veličine za gradnju od 400 kvadrata.

MARINOVIĆ: Njihova je parcela bila 264 kvadrata. On je to iskoristio na dva načina. Prvo je uzeo državnu zemlju jer je potpisao svom sinu tobožnju zamjenu, što je bio sukob interesa, jer otac sinu daje zemlju. Na drugi način su povećali parcelu tako što su našli čovjeka koji je krivotvorio potpis čovjeka koji je umro prije osam godina. Zahvaljujući tom krivotvorenju došli su do posjeda parcele. Čak su uzeli i dio mog puta.

VODITELJICA: Klasičnu prevaru poslije je otkrio DORH, no tužba je obustavljena zbog smrti krivotvoritelja. Nakon toga je investitor dobio dozvolu za izgradnju tri etaže, no izgradio ih je sedam.

MARINOVIĆ: Podmićivanjem projektanta i službenice koja je odobravala lokacijsku dozvolu i čak nekim rodbinskim vezama uspjeli su ovjeriti projekt za sedmoetažnu zgradu.

VODITELJICA: Nakaradnu gradnju Marinović je pokušao zaustaviti u više navrata. Dosada je podnio četiri tužbe, pokrenuo spor na Upravnom sudu te čak 26 puta pisao ministrici Marini Matulović Dropulić.

MARINOVIĆ: Dopisivanje je trajalo više od tri godine. Nikad niti jedan odgovor nisam dobio. A od inspekcije pogotovo. Kad je došla ova djevojka tamo, oni su je obrađivali. Djevojka je nešto dobila, pa ih nije mogla iznevjeriti.

VODITELJICA
: Priča tu postaje sve zanimljivija. Obitelj Novak pokušala ga je, kaže, urazumiti mitom, što je on snimio i dostavio USKOK-u i Državnom odvjetništvu. Dio snimke prenosimo i mi.

MARINOVIĆ: Ante Novak, dakle to je Hloverkin otac, nudio mi je mito u iznosu od 20.000 eura, plus garažu i put.

SNIMKA GLASA ANTE NOVAKA: Ono što sam ja obeća, ja to i izvršavan, i garažu i onih 20.000 eura. Ja svoje izvršavan i zato nemojmo komplicirat.

MARINOVIĆ: A Hloverka me zvala u više navrata telefonom i inzistirala da se nađemo na Britancu u kafiću nudeći mi mito, ali uz uvjet da se urazumim i da im ne pravim probleme.

SNIMKA GLASA HLOVERKE NOVAK SRZIĆ
: Gospon Marinović, jeste to vi? Sad sam na Britancu, idem se parkirat. Hoćemo li se naći u kafiću kod autobusa za Pantovčak?

VODITELJICA: Kad je odbio suradnju i mito, Marinoviću se počelo prijetiti.

MARINOVIĆ: To su bile prijetnje od nepoznatih muških glasova, a spominjale su se nekakve bejzbol palice. Poslije se ometalo i članove moje obitelji. Ljudi iz podzemlja su mi probušili gume na autu. To je bilo 10. lipnja prošle godine. Znam imena, ali ih ne mogu u ovom trenutku reći. No prijavio sam sve USKOK-u i Državnom odvjetništvu. Još se vodi istraga.

VODITELJICA: Obitelj Novak odbacuje sve optužbe, a Ante Novak nam je rekao da nema veze ni s vlasništvom zgrade ni s prijetnjama.

SNIMKA GLASA ANTE NOVAKA: Ja nemam veze sa zgradom... (nerazumljivo)... Netko vas je krivo informirao... (nerazumljivo)... Tko zna tko je vlasnik te zgrade... (nerazumljivo)...

VODITELJICA: Novakova kći Hloverka također na Marinovića nije htjela trošiti puno riječi.

SNIMKA GLASA HLOVERKE NOVAK SRZIĆ: Nemam nikakve reakcije na luđake na ovom svijetu. 'Đenja, hvala.

VODITELJICA: Marinović se ipak nada da će zadnju riječ dati USKOK i Državno odvjetništvo kad dovrše izvide na osnovu njegove prijave.