POTRESEN PLAMENOM STIHIJOM

Suprug Salme Hayek dat će cijelo bogatstvo za obnovu katedrale Notre Dame

16.04.2019 u 09:35

Bionic
Reading

Francuski milijarder Francois-Henri Pinault (56) obećao je da će donirati čak 100 milijuna eura za obnovu katedrale Notre Dame, nagorjele u jučerašnjem požaru. Potresen plamenom stihijom i stradavanjem jednog od ključnih simbola francuske nacije, poručio je da će odriješiti kesu čim je francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale

Francois-Henri Pinault izvršni je direktor grupe Kering, koja u svom vlasništvu ima luksuzne marke Gucci i Saint Laurent, a ujedno je i predsjednik holdinga Artemis koja posjeduje aukcijsku kuću Christie's. Od 2009. godine u braku je sa Salmom Hayek (52), američkom glumicom libanonsko-meksičkog porijekla, koja trenutno u Rovinju snima film 'The Hitman's Wife's Bodyguard'.

Francois-Henri Pinault rekao je da je veliki požar na katedrali Notre Dame tragedija koja je pogodila čitavu Francusku.

' Moj otac (Francois Pinault) i ja odlučili smo iz sredstava Artemisa izdvojiti iznos od 100 milijuna eura kako bismo sudjelovali u akciji koja će biti nužna za potpunu obnovu Notre Damea', poručio je Pinault.

Bogatstvo Francoisa Pinaulta (82) procijenjeno je na 37,3 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

'Ova tragedija pogađa sve Francuze, ali i više od toga, pogađa sve one koji su posvećeni duhovnim vrijednostima', izjavio je za AFP.

'Suočeni s takvom tragedijom, svi želimo što prije ponovno oživjeti ovaj dragulj našega nasljeđa', dodao je Pinault, objašnjavajući zašto su on i njegov otac odlučili iz fondova Artemis grupe dati toliki novac za obnovu Notre Damea.

Podsjetimo, francuski predsjednik Macron sinoć je, pred katedralom koja je tada još uvijek bila u plamenu, poručio građanima Francuske da je Notre Dame 'naša povijest, naša književnost, dio naše psihe, mjesto naših velikih događaja, epidemija, ratova, naših oslobođenja, epicentar naših života'.

  • +38
Požar u katedrali Notre Dame Izvor: Pixsell / Autor: AGENCE/PIXSELL

Kazao je kako je svjestan tuge koju osjećaju mnogi Francuzi ali kako želi govoriti i o nadi te je najavio pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu crkve.

'Budimo ponosni na katedralu koju smo izgradili prije više do 800 godina i stoljećima je uljepšavali. Noćas zato kažem: obnovit ćemo je zajedno', poručio je francuski predsjednik.

  • +9
Salma Hayek i Francois Henri Pinault Izvor: Profimedia / Autor: N.N.