O BLOKADI PREGOVORA S EU

Supek čestitao Hrvatskoj ulazak u NATO

06.04.2009 u 14:50

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio je u ponedjeljak u radni posjet slovačkog veleposlanika Romana Supeka koji je čestitao Hrvatskoj punopravno članstvo u NATO-u i sa svojim domaćinom razmijenio stajališta o hrvatskim pristupnim pregovorima s EU-om, priopćeno je iz saborskog Ureda za odnose s javnošću

ZAGREB - Supek je rekao da Slovačka želi što prije vidjeti Hrvatsku kao punopravnu članicu Europske unije te je dotaknuo pitanje statusa hrvatskih pristupnih pregovora i njihova povezivanja s otvorenim bilateralnim graničnim pitanjem između Hrvatske i Slovenije. Kazao je da Hrvatska ima veliku potporu i razumijevanje mnogih članica EU-a u stajalištu da pitanje granice i pitanje pregovora treba razdvojiti te da se neriješenim bilateralnim pitanjem ne treba služiti u blokiranju pristupnih pregovora, nastavlja se u priopćenju.

Obostrano je ocijenjeno važnim da inicijativa Ollija Rehna i Europske komisije o posredovanju bude uspješna, da se pronađe prihvatljiv okvir tog posredništva te da se odblokiraju pregovori i omogući nastavak hrvatskoga pristupnog procesa k punopravnu članstvu u Uniji.

Dvojica su dužnosnika ocijenila da su hrvatsko-slovački odnosi tradicionalno dobri, bez otvorenih pitanja.

Mimica je ocijenio da je međuparlamentarna suradnja na visokoj razini, napomenuvši da su do sada ostvareni brojni kontakti srodnih parlamentarnih odbora, a Hrvatski sabor uskoro će posjetiti Odbor za europske poslove slovačkog parlamenta. Istaknuo je da je Hrvatskoj i te kako pomoglo slovačko iskustvo iz pregovaračkog procesa za članstvo u EU, najavivši još življu suradnju kad Hrvatska postane članicom Unije, stoji na kraju priopćenja.