NISU ONI NEGATIVCI

Suosnivač Activisiona stao u obranu firme

23.02.2011 u 12:28

Bionic
Reading

Activision je posljednje vrijeme skupio toliko negativnog publiciteta da je, čini se, morao intervenirati i njegov suosnivač

Tijekom posljednjih tjedan ili dva Activision je podigao popriličnu prašinu zahvaljujući nekoliko poprilično nepopularnih poteza. Ovaj megadistributer igara je, naime, ugasio tri studija uz opravdanje da njihovi naslovi ne mogu polučiti zadovoljavajući komercijalni uspjeh. Ovaj potez uzrokovao je veliki odaziv u gejming zajednici i spustio Activisionov rejting za još par mjesta. Da dodamo još soli na ranu, spomenimo kako je izvršni direktor Activisiona čuveni Bobby Kotick, čovjek poznat po izjavama da 'treba izbaciti zabavu iz izrade igara' te da se 'Activision planira držati samo profitabilnih franšiza'.

 

Malo pretjerano, zar ne?

 

Najnovija vijest vezana uz ovu priču tiče se srceparajuće izjave suosnivača Activisiona, gospodina Alana Millera. Naime, prema njegovim riječima, loš publicitet koji je firma dobila tijekom prošlih tjedan-dva je uvelike pretjeran. Prema njegovim riječima, firme se održavaju iznad vode proizvodnjom kvalitetnih proizvoda te je iznimno bitno napomenuti kako izrada igara koje neće zaraditi nikakav novac jednostavno firmi gubi teško stečeni profit. Iako se dijelom slažemo s ovom izjavom, nikako se ne možemo oteti dojmu da je problem kod Activisiona općenit pristup franšizama. Naime, način na koji se one eksploatiraju je vrlo nekorektan i neprofesionalan. Prema autorima Guitar Heroa, Activision se prema franšizama ponaša kao zla maćeha: traži novac i profit sada i odmah te požuruje projekte i razvoj do te mjere gdje igre jednostavno gube na kvaliteti.

 

Još jedan ugašeni projekt...

 

S ovom se izjavom definitivno slažemo (iako i ona do neke mjere zvuči kao izvlačenje). Ako se projektu ne daje dovoljno vremena da sazrije ili ako se, što je puno gore, izvlači zadnja kap krvi iz franšize, to dugoročno nikako ne može polučiti ničim dobrim. Kao dobar primjer razvojne politike spomenimo serijal Grand Theft Auto. Iako ima već previše nastavaka, njegov developer zahvaljujući razumijevanju distributera kvalitetno i tempirano izdaje igre te svaki put poluči izrazito velik uspjeh. Treba li ovakvu politiku možda primijeniti Activision, nismo sigurni. Ipak, ono što definitivno stoji je da Bobby Kotick i Activision svoj posao rade na štetu gejming zajednice te zatvaraju franšize zbog, barem prema nama, potpuno krivih razloga. Jedino se nadamo da će kroz sljedećih godinu-dvije usporiti sa sumanutom eksploatacijom franšiza te dati developerima malo više kreativne slobode i prostora za disanje.

 

Keep on truckin'!