ŽELJKO CVRTILA

'Sumnjam da je Hernadi putovao u Austriju bez garancija da neće biti uhićen'

16.10.2015 u 21:26

Bionic
Reading

Istaknuti stručnjak s područja kriminalistike Željko Cvrtila kazao je u razgovoru za tportal da je moguće da se austrijskoj policiji dogodio previd pa nije registrirala da je predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi, za kojim je zbog hrvatskih optužbi za korupciju raspisana Interpolova tjeralica, bio na službenom putu u Beču. On je razgovarao s predsjednikom Uprave OMV-a Rainerom Seeleom. Osim u Austriju, Hernadi je u posljednjih nekoliko mjeseci putovao i u Njemačku, također bez reakcije 'organa gonjenja'

Cvrtila ne vjeruje da Hernadi tek tako putuje Europom iako je za njim raspisana Interpolova tjeralica. 'Sumnjam da je on išao putovati u drugu zemlju bez da mu je netko garantirao da neće biti uhićen', kaže nam Cvrtila. Hrvatska je zbog Hernadija uputila prosvjednu nota Austriji i Njemačkoj u kojoj traži objašnjenje kako je moguće da on nije priveden. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je kazao da se mora postupati po uhidbenom nalogu, podsjetivši kako je Hrvatska članica Europola i Interpola te zaslužuje jednak tretman.

Željko Cvrtila kaže da Hernadiju nije samo Schengen pogodovao da jednostavno putuje. 'Možete i van Schengena ući u Schengen, a da se ne zna da ste ušli. ako netko nije provjerio putovnicu ili provukao podatke kroz informacijski sustav. Može se dogoditi da se uopće ne zna da je neka osoba prešla granicu. Postoje sustavi koji provjeravaju tražena vozila na granici, ali predsjednik uprave MOL-a sigurno nije putovao u ukradenom vozilu', kaže on i objašnjava da je kretanje posebno lako unutar Schengena kad više nema kontrola.

Međutim činjenica je da je Hernadi na Interpolovoj tjeralici pa pitamo je li moguće da se radi naprosto o previdu Austrijanaca?

'Može svatko biti na Interpolovoj potjernici - no ako se za njim ne traga nema efekta. Mađarska je provela svoju istragu, tu su našli rupu, i objavila da ga neće uhititi ni izručiti jer nisu našli ništa sporno. Naravno sve je to politička odluka', kaže nam Cvrtila. Što se tiče drugih država nastavlja, sasvim je izvjesno i moguće da Hernadija nisu registrirali. 'Nisu ga provjerili na njegovom putovanju i nisu utvrdili da je riječ o osobi za kojom je raspisana međunarodna tjeralica', objašnjava stručnjak s tim da još jednom dodaje da ne vjeruje da je bez garancija putovao van Mađarske.

Cvrtila nije želio ulaziti u analize je li riječ o političkoj poruci Hrvatskoj jer za to nema dovoljno informacija, ali upozorava da su mnogi griješili kada su prije ulaska u Europsku uniju govorili da kada u nju uđemo, neće više biti korupcije. 'I tada sam upozoravao da su neke od najvećih korupcijskih afera u zemlju prije ulaska u EU bile umiješane tvrtke iz Europske unije – Hypo banka i MOL, Patria, Daimler… Dok mi sami sigurnosne mehanizme ne posložimo na pravi način do tad će korupcija i organizirani kriminal biti na visokoj razini', kazao je Cvrtila i zaključio da je očito je da je strateški cilj Mađarske bio da MOL preuzme Inu.

Hrvatsko pravosuđe tereti Hernadija da je bivšeg predsjednika Vlade i HDZ-a Ivu Sanadera podmitio s deset milijuna eura kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini. Crvena tjeralica reaktivirana je u veljači ove godine, a prvi put je raspisana u listopadu 2013., nakon što je Hernadija hrvatsko pravosuđe tražilo zbog sumnje u podmićivanje. Prema tjeralici, policija bilo koje države - članice Interpola u kojoj se Hernadi zatekne, trebala bi ga zadržati do eventualnog hrvatskog zahtjeva za izručenjem. Presudu Sanaderu u slučaju Ina - MOL, Ustavni sud je ukinuo i vratio na ponovno suđenje pa postoji mogućnost da se u ponovljenom postupku spoje suđenja Hernadiju i Sanaderu.

Policija zatražila objašnjenje od Austrije i Njemačke

Hrvatska policija zatražila je preko Interpola od austrijskih i njemačkih kolega objašnjenje zbog čega nisu postupili po europskom uhidbenom nalogu u slučaju Hernadija. Odgovor još nije došao, a hrvatska ga policija očekuje uskoro. Ministar Ranko Ostojić izjavio je da je Hrvatska uputila notu Austriji i Njemačkoj zbog činjenice da je Hernandi ovog tjedna bio na službenom putu u Beču.

'Upućena je nota Hrvatske u kojoj pitamo zbog čega je to moguće. Mora se postupati po uhidbenom nalogu', kazao je novinarima Ostojić podsjetivši kako je Hrvatska članica Europola i Interpola te zaslužuje jednak tretman.