ISKAZI SVJEDOKA MJEŠTANA

Suđenje Španoviću: Zlostavljali su mi majku

07.10.2009 u 14:35

Bionic
Reading

U nastavku suđenja Milanu Španoviću za ratni zločin počinjen na području Gline pred Vijećem za ratne zločine Županijskoga suda nastavljeno je saslušavanje svjedoka optužbe

ZAGREB - Iskaze su davali mještani sela Maja, Svračica, Ravno Rašće, Prijeka i Dolnjaci o napadu na ta sela 18. kolovoza 1991. godine kada su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi iz okolnih sela, tzv. dobrovoljačkih četa, upali u ta sela s hrvatskim pučanstvom, zlostavljali mještane i palili kuće i gospodarske objekte.

Optužnica tereti Španovića za sudjelovanje u toj akciji srpske paravojske, u kojoj je uz palež kuća i objekata razrušena i crkva Svetog Ilije u Maji.

Svjedok Janko Davidović iz Svračice pobjegao je u šumu kada su Srbi upali u selo, a ispred njih bio je transporter s razglasom kojim su Hrvati pozivani da izađu pred kuće i predaju oružje, piše Večernji list.

'Iz šume sam gledao kako gore tri kuće i štala. Moju su majku zlostavljali, demolirali kuću, a zahvaljujući jednom od napadača koji je rekao neka puste staru ženu na miru, otišli su. U šumi sam prenoćio, došao kući, uzeo nešto mesa i preko Glinskog Novog Sela otišao u Petrinju', kazao je Davidović.

U šumu je bježao i Mijo Lamza, koji se skrivao sve do veljače 1992. godine i tada se uspio prebaciti na sigurno područje. Njegova supruga ostala je u selu.

'Nažalost, 1993. godine Srbi su joj postavili eksploziv i ona je poginula', kazao je Lamza. Opisao je i kako je u napadu Srba zamalo izgorio mještanin Franjo Davidović koji je bio pijan pri jednom dolasku Srba, oni su ga tukli i bacili na sijeno koje su potom zapalili. Ipak, uspio se spasiti.

Lamza je opisao i kako su Srbi učestalo dolazili u sela s hrvatskim stanovništvom, prvo bi zapucali, a kada bi se Hrvati razbježali, tovarili su i odvozili njihove stvari. Ispričao je i da je prisustvovao kada su dvojica Srba došla supružnicima Mijatović, a došao je i Španović s kavom i šećerom. Srbi su ga upozorili da pazi što i kako radi. 'Kasnije sam pitao tko je taj čovjek, rekli su mi da je to Milan Španović.'

Đuro Čačić
je rekao da su u napadima na hrvatska sela sudjelovali stanovnici pravoslavnih sela. Suđenje će se nastaviti polovicom studenoga.