AFERA SPICE

Sudac odobrio saslušanje Friščića i Mačeka

19.09.2011 u 14:45

Bionic
Reading

Na suđenju bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu i ostalima u slučaju Spice danas su preslušane snimke Vladinih sjednica na kojima je Polančec prezentirao promjene u dioničarskom ugovoru između Ine i MOL-a

Tužiteljica Tamara Laptoš nije željela pojasniti zašto je, među brojnim dokazima, predloženo preslušavanje tih snimaka. Mediji su ranije nagađali da je pravo upravljanja Inom mađarski MOL 'platio' kreditom za 10,64 posto dionica Podravke.

Snimke koje su danas preslušane nastale su krajem 2008. i u siječnju 2009, a audio zapisi s Vladinih sjednica na suđenju će se preslušavati i sutra.

Nakon dokaza kojima USKOK želi ukazati da su se osmorica optuženih udružila kako bi novcem Podravke kupili većinski udio te koprivničke prehrambene tvrtke i pritom je oštetili za 400 milijuna kuna, svoje će dokaze predstaviti obrana.

Sljedećeg tjedna na ovom bi se suđenju trebali pojaviti i prvi svjedoci. USKOK je predložio saslušavanje 115, a obrana 30-ak svjedoka.

Od svjedoka koje je predložila obrana vijeće suca Siniše Pleše prihvatilo je predsjednika HSS-a Josipa Friščića, SDP-ovog gradonačelnika Koprivnice Zvonimira Mršića, bivšeg glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka i predsjednika Nadzornog odbora Podravke Ljubu Jurčića.

Od javnosti poznatijih imena iz liste USKOK-ovih svjedoka u sudnici bi se trebali pojaviti predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ) Božo Prka, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak

O eventualnom svjedočenju najzvučnijih političkih imena, Jadranki Kosor, Ivi Sanaderu, Stjepanu Mesiću, Ivanu Jarnjaku, ministru gospodarstva Đuri Popijaču, ali i o saborskom zastupniku Borisu Kunstu, sindikalistu Ozrenu Matijaševiću i predsjedniku Uprave Zagrebačke banke Franji Lukoviću sudsko vijeće odlučit će naknadno tijekom suđenja.

Uz Polančeca su na optuženičkoj klupi bivši čelnici Podravke Zdravko Šestak, Darko Marinac, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik varaždinske Fimi grupe Milan Horvat, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić te zagrebački odvjetnik Zoran Marković.

Svi optuženi odbacili su tvrdnje USKOK-a o udruživanju radi stjecanja većinskog paketa dionica te ustvrdili kako su Polančec i ostali zapravo branili Podravku od neprijateljskog preuzimanja.