loša percepcija

Sudac Ivan Turudić o slučaju prebrze vožnje: Netko je pumpao tu aferu

21.10.2019 u 13:56

Bionic
Reading

'Javnost je jako nezadovoljna pravosuđem. Opravdano je nezadovoljna', komentirao je percepciju hrvatskih građana o pravosuđu predsjednik zagrebačkog Županijskog suda i sudac Ivan Turudić

'Situacija nije možda tako loša kao što se čini javnosti, ali je sigurno da nije niti dobra. U dobroj mjeri, lošoj percepciji pravosuđa pridonijeli su i političari. Sudbena vlast je jedna od tri grane vlasti i te bi se vlasti morale podržavati i poštivati', rekao je sudac i predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić, gostujući na N1.

Dodao je kako se stvari popravljaju, ali nedovoljno brzo u kaznenom sudovanju. Ističe kako ne postoji gora stvar u sudovanju 'nego da predmet završi u zastari'.

Turudić je rekao kako u Hrvatskoj nema premalo sudaca.

Upitan da komentira pritisak javnosti u slučaju silovanja maloljetnice u Zadru, Turudić je kazao: 'Situacija je slična sa situacijom u slučaju Daruvarac. Pritisak javnosti je velik. Građani i javnost mogu steći dojam da se radi o iznuđenim odlukama koje su nastale pod pritiskom javnosti. To nije dobro.'

Upitan o tome kako će se dalje razvijati slučaj u Zadru i koliko osumnjičeni mogu biti zadržani u istražnom zatvoru, rekao je: 'Koliko je meni poznato, određen je istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i može trajati maksimalno mjesec dana. Nakon što se ispitaju svjedoci, državno odvjeništvo može zatražiti prekid istražnog zatvora'.

Osvrnuo se i na slučaj kada je uhvaćen u prebrzoj vožnji.

'Nerazmjerno granatiranje nije samo plod moje prebrze vožnje. Ja nisam bježao od policijskih presretača niti sve ostalo što je pisalo. Ja sam javna osoba i potpuno sam svjestan da su kriteriji prema meni stroži nego prema ljudima koji nisu javne osobe', dodao je ovaj sudac.

'Netko je pumpao tu aferu', rekao je. Na pitanje je li to bilo s ciljem da se sruši njegov kredibilitet, kratko je odgovorio: 'Da'.