analiza željka marušića

Prometni stučnjak pogledao snimku vožnje suca Turudića: 'Vrludao je po cesti kao da je pijan...'

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 03.10.2019 09:57
  • Objavljeno 03.10.2019 u 09:53
Ivan Turudić, Željko Marušić

Ivan Turudić, Željko Marušić

Izvor: Pixsell / Autor: montaža / tportal

Prometni stručnjak Željko Marušić analizirao je snimku policijskog presretanja predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića u prebrzoj vožnji sjevernom bjelovarskom obilaznicom. Turudić je vozio brzinom 39 km/h višom od dopuštene, za što je platio kaznu od tisuću kuna i dodatnih 225 kuna troškova prekršajnog postupka, no Marušić sa snimke iščitava i 'dodatne, nimalo bezazlene elemente sporne vožnje'

Marušić na Autoportalu piše da se vozač, bez ikakvog prometno-tehničkog razloga, oko 200 metara do samog zavoja protupropisno ne drži sredine trake, mjestimično trećinom vozila prelazeći na suprotnu traku.

'Dvadesetak metara prelazi i gazi punu središnju liniju (!), vrluda, kao da je pijan...', navodi Marušić analizirajući snimku koju je na YouTubeu objavio Jutarnji list.

Prometni stručnjak precizira da je vozač sportskog SUV-a visoke klase Audi Q8, osim velikog prekoračenja brzine i ignoriranja naredbi policijskih službenika, dvjestotinjak metara vozio krajnje suspektno. Naime, umjesto sredinom vozne trake, vozio je samim lijevim rubom trake, potpuno nepotrebno trećinom vozila prešao na suprotnu traku, dvadesetak metara prešao i gazio punu središnju liniju, vratio se na svoju traku, ali do opasnog zavoja vozio samim lijevim rubom trake, potom ponovno, u samom zavoju (!), malo prešao na suprotnu traku..., opisuje Marušić, dodajući da je vozač time dodatno ugrozio sigurnost prometa.

Željko Marušić

Željko Marušić

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

'Sve jasno ukazuje da vozač nije bio u koncentraciji nužnoj za propisnu i sigurnu vožnju, što stvara logičnu vezu s ostalim elementima njegovog devijantnog prometnog ponašanja u procesuiranoj situaciji. Ovakav stil vožnje ukazuje na alkoholiziranost, drogiranost, utjecaj medikamenata zabranjenih u vožnji, umor, korištenje mobitela, odnosno kombinaciju navedenog', dijagnosticira Željko Marušić.

Po njegovu sudu, sada je 'očito da je prometna policija preblago, možda i površno tretirala cijelu situaciju' i da ova vožnja, pogotovo u kombinaciji s ostalim elementima neodgovarajućeg prometnog ponašanja, indicira nužnost ispitivanja po svim za vožnju zabranjenim supstancama te 'forenziku' korištenja mobilnog uređaja.

Ukratko, policija bi se trebala očitovati o tome, zaključuje Marušić.

  • +9
  • +6

Ivan Turudić

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!