mutna kupnja kuće

Sud BiH: Dodik prisluškivan zbog istrage o pranju novca

13.11.2017 u 13:54

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je potvrdio kako je po njegovu odobrenju provođeno prisluškivanje telefonskih razgovora predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika jer je on obuhvaćen istragom o mogućim financijskim zloporabama.

Sud BiH reagirao je nakon što je Dodik u nedjelju novinarima kazao kako je dobio službenu obavijest da su njegovi telefonski razgovori prisluškivani ustvrdivši istodobno kako je to "nedopustiv postupak prema predsjedniku republike".

"Ovo je nedopustivo sa stajališta sustava. Nedopustivo je imajući u vidu da nakon toga ništa nisu pronašli i nisu našli ni način da mi se zbog toga ispričaju", kazao je Dodik.

U priopćenju Suda BiH, dostavljenom medijima, potvrđeno je kako je su "posebne istražne mjere" protiv Dodika provođene u razdoblju od veljače do svibnja 2016. godine na zahtjev Tužiteljstva BiH.

Takve mjere sud je odobrio jer je Dodik bio među osobama povezanim s istragom o poslovanju "Pavović banke". Njen vlasnik Slobodan Pavlović i nekolicina zaposlenih na odgovornim pozicijama uhićeni su i protiv njih je otvorena istraga zbog sumnje da su počinili kazneno djelo "pranja" novca".

Slučaj je s Dodikom povezan jer je Srpska demokratska stranka (SDS) kazneno prijavila "Pavlović banku" da je Dodiku odobrila fiktivni kredit za kupnu vile u Beogradu, vrijedne 750 tisuća eura. Prema navodima iz kaznene prijave, Dodik je kuću na Dedinju zapravo kupio gotovim novcem čije podrijetlo nije mogao dokazati, a naknadno odobreni kredit mu je poslužio kako bi prikrio tragove te sumnjive transakcije.

Istraga u ovom slučaju još nije okončana, a Sud BiH je sukladno zakonu pismom izvijestio Dodika kako je on bio pod mjerama prisluškivanja koje su ukinute te kako sada ima pravo u roku od osam dana tražiti ispitivanje zakonitosti poduzetih mjera ako drži da su mu prava time bila narušena.

Iz Suda BiH su istaknuli kako posebne istražne radnje odobravaju temeljem dokaza koje predoči Tužiteljstvo BiH te kako u tome dužnosnici nisu iznimke pred zakonom.

Dodik je pak ustvrdio kako je sve ovo dokaz da državni sud i tužiteljstvo djeluju pod pritiskom, a istrage koje provode služe za političke obračune.

Istodobno je kazao kako je siguran da u ovoj istrazi protiv njega nisu prikupljeni nikakvi dokazi koji bi poslužili za sudsko procesuiranje.