REAGIRAO I IZETBEGOVIĆ

Dodik: Želim odvojiti Republiku Srpsku, a da ne padne nijedna glava

13.11.2017 u 12:22

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za beogradske Novosti kako sanja i vjeruje da će Republika Srpska jednog dana biti država i da nije važno da li će to biti za pet ili deset godina. Odmah je stigla i reakcija Bakira Izetbegovića

'Jamčim, nezavisna Republika Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka. BiH je neodrživa, a kada bi se Republika Srpska danas izdvojila, ne bismo imali nijedan problem živjeti kao samostalna država. Kad bih mogao sutra napraviti nezavisnu Republiku Srpsku, a da ne padne nijedna glava, napravio bih to', kazao je Milorad Dodik u intervjuu za beogradske Novosti.

Za Dodika, Bosna i Hercegovina je 'nužnost, a ne želja', a za sebe kaže da se nikada nije osećao Bosancem. 'Uvijek me zaboli kada dođem u Beograd i netko me pita šta ima novo u Bosni. Utrnem od takvog pitanja. Ne mrzim nikoga u Bosni, ali se ne identificiram s tom državom, već sa narodom kojem pripadam, svojom vjerom, jezikom i pismom. Moj pradjed je na Solunskom frontu izgubio nogu i jasno vam je na kojim pričama sam ja odrastao', kazao je Dodik.

O eventualnom otcijepljenju Republike Srpske progovorio je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Rekao je, da će u slučaju tog scenarija, većina biti na strani obrane teritorijalnog integriteta BiH.'Ako proizvedu drugo poluvrijeme, mislim da će oni koji ga proizvedu izgubiti – nadam se politički, a ne vojno', rekao je Izetbegović za Deutsche welle.