'ESKAPADE JEDNOG ZASTUPNIKA'

Suci zgroženi Petrininim tvrdnjama da u sudstvu vlada nezakonje i korupcija

02.03.2016 u 16:16

Bionic
Reading

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) u srijedu je priopćenjem izrazila 'zgražanje' zbog istupa nezavisnog saborskog zastupnika Stipe Petrine koji je u Saboru ustvrdio da u hrvatskom sudstvu vlada nezakonje i korupcija te iznio sumnju da suci šibenskog Općinskog i Županijskog suda rade nezakonito

U priopćenju koje je potpisao predsjednik UHS-a Đuro Sessa udruga izražava 'zgražanje' što je u 2016. moguće da saborski zastupnik nema 'elementarnih znanja o ustavnom poretku i načelu trodiobe vlasti', da je moguće 'uvredama, neutemeljenim optužbama i difamacijama inspiriranim osobnim interesima na ovaj način prekršiti civilizacijske dosege uljuđenog demokratskog društva, ali i da takve eskapade dobivaju medijsku pozornost'.

Čelništvo Hrvatskog sabora i odgovarajućih saborskih odbora udruga je pozvala da se izjasne o Petrininom istupu i odgovore predstavlja li njegovo ponašanje zlouporabu saborske govornice, Hrvatskog sabora i slobode koju zastupnici uživaju.

'Zastupnika Petrinu, ali i sve one koji mu aplaudiraju i koji podržavaju njegove istupe podsjećamo da se sudske odluke mogu jedino ispitivati u postupku pravnih lijekova i da je sudnica jedino mjesto gdje se može argumentirano štititi svoja prava ...', navode u priopćenju.

Petrina je u Saboru kazao da je svih 13 sudaca Županijskog suda u Šibeniku uhvaćeno u 'nedozvoljenim aktivnostima, do najgorih kaznenih djela'.

'Na tom sam sudu osuđen u dva premeta koji nemaju veze sa zdravom pameću, uz naglasak da su oba pala na Europskom sudu za ljudska prava. Postoji opravdana sumnja da je Županijski sud u Šibeniku uvezan sa strukturama političke moći i kriminalnim općinskim državnim odvjetništvom, kojim upravlja Irena Senečić koja je korumpirana', rekao je primoštenski gradonačelnik.

Za suce šibenskog Općinskog suda kazao je kako postoji opravdana sumnja da nezakonito sude.