SABOR O JAVNOJ NABAVI

Stupići po Zagrebu plaćeni su po 1.000 kuna, a na malo stoje 200 kuna!

18.06.2013 u 11:58

Bionic
Reading

Saborski zastupnici nastavili su jutros zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o javnoj nabavi. Nova pravila uvode se zbog usklađivanja s europskim direktivama te novim Kaznenim zakonom i Zakonom o pravnim posljedicama osude, no zastupnici su se u raspravi ipak najviše dotaknuli prošlosti i korupcije u sustavu javne nabave

Jedna od novina u Zakonu o javnoj nabavi je i isključivanje iz postupaka javne nabave ponuditelja koji su pravomoćno osuđeni za kaznena djela navedena u tom zakonu.

'Uvodi se mogućnost izdavanja naručiteljima posebnog uvjerenja koje sadržava ograničene podatke iz kaznene evidencije. Ovim odredbama uklonit će se još jedna administrativna barijera i dodatni trošak za gospodarske subjekte jer novi format izjave ne zahtijeva ovjeru javnog bilježnika, a istovremeno će se naručiteljima omogućiti stvarna provjera podataka danih u izjavi kroz izravnu provjeru u kaznenoj evidenciji', kazao je predstavljajući zakon zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić

Osim, toga, ponuditelja će se nakon što preda ponudu moći naknadno pozvati da dopuni i objasni dostavljene dokumente. 'U provedbi zakona pokazala se neučinkovitom dugogodišnja praksa prema kojoj su naručitelji obavezni zbog formalnih pogrešaka, nedostataka, nejasnoća, odbiti povoljniju ili kvalitetniju ponudu, odnosno isključiti kvalitetnog ponuditelja, primjerice kad ponuditelj zaboravi priložiti određeni dokument tražen dokumentacijom za nadmetanje ili ga dostavi u pogrešnoj formi. Ocjenjujemo da se ovakvim pristupom ne ostvaruju načelo ekonomičnosti i ne dobiva se vrijednost za novac', kazao je Leverić.

Izmjene zakona će podržati i HDZ, čiji je Đuro Popijač podsjetio da je godišnja vrijednost javne nabave u Hrvatskoj 26 milijardi kuna. Osvrnuo se i na mogućnost da ponuditelj naknadno može dopuniti dokumentaciju.

'Ovim se predloženim odredbama omogućuje dostavljanje dokumentacije nakon propisanog roka i zatvaranje natječaja što u konačnici postaje pogodovanje svakako onim ponuditeljima koji nisu iz nekog razloga bili u mogućnosti ispuniti niti formalne kriterije koji su prema uvriježenoj praksi na neki način već prvi kriteriji za selekciju u postupku odabira. Naravno, to može biti i dobro, ako je dobra namjera, ali s obzirom na moguću kreativnost i naručitelja i ponuditelja, opet u svakom slučaju treba voditi računa za eventualnu mogućnost zlouporabe', rekao je Popijač.

Međutim, čim su se spomenule zlouporabe u sustavu javne nabave, reagirao je SDP-ov Borislav Kovačić.

'U meni su proradile stanovite emocije pa i stanovita sjećanja. Tko se odmah ne bi sjetio HAC-a pa i još nekih drugih javnih tvrtki, poduzeća koja su upravo evo i kroz postupak javne nabave znala se okoristiti, bili su vještiji od ostalog dijela gospodarstva, i to sve u vremenu i vaše Vlade. Govorili i o najboljem ponuditelju, zamislite koliko je to izazvalo zbog oportunizma, pa i prakse da se u pravilu nije odabirao najbolji ponuditelj nego najčešće najjeftiniji. Znamo iz prakse da nije i najbolji', rekao je Kovačić.

Odgovor je imao i Popijač. 'Sudionici u javnoj nabavi su između ostalog i mnoge jedinice lokalne samouprave i naravno sva komunalna poduzeća kojima te jedinice lokalne samouprave i upravljaju. I ne bi bilo dobro da sada počnem ovdje nabrajati i gledati u kojim jedinicama je koja opcija na vlasti', odbrusio je Popijač.

Za Branka Vukšića iz Hrvatskih laburista javna nabava ima znak jednakosti za korupciju.

'Sve ono što smo dosad radili kroz javnu nabavu iscurile su milijarde kuna, dolara, eura, milijarde. O javnoj nabavi bi se mogli napisati stotine tragikomedija, da je recimo Shakespeare živ, napisao bi jednu za sva vremena na temelju toga kako je Hrvatska radila javnu nabavu', rekao je Vukšić.

Prisjetio se i nekih primjera sumnjive javne nabave u Zagrebu.

'Oni stupići koj su postavljeni u Zagrebu. Taj stupić vam jedan košta tisuću kuna. Kad ga kupite, 200 kuna ga kupite na malo. Deseci tisuća stupića su osvanuli da bi netko mogao staviti novac u džep. Je li to prijavljeno? Jest prijavljeno! Je li itko reagirao? Nije reagirao! Korupcija na sve strane. Kako javna poduzeća kupuju automobile? U jednom javnom natječaju su objavili performanse automobila, čak su zaboravili logo skinuti, to vam je javna nabava na hrvatski način. I sad mi ovdje govorimo o jednom tekstu zakona da će nešto promijeniti u javnoj nabavi u Hrvatskoj. Tako dugo dok ne počinjemo kažnjavati, tako dugo dok ne uvedemo poštenje u javna poduzeća neće se dogoditi ništa', rekao je Vukšić