PALO I PULSKO SVEUČILIŠTE

Studentski prosvjedi kao požar se šire Hrvatskom

27.04.2009 u 11:23

Bionic
Reading

U ponedjeljak u prijepodnevnim satima, prosvjedima su se priključili i studenti pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. U ranim jutarnjim satima splitski studenti su blokirali još dva fakulteta. Iz Varaždina stiže najava o blokadi Veleučilišta. Studentska pobuna kao požar širi Hrvatskom i ima sve veći broj pristaša i van akademske zajednice. Koliko su simpatija studenti osvojili govore večernje studentski plenumi koje su počeli posjećivati i obični građani te javne osobe

Osim zahtjeva za besplatnim školovanjem za sve, pulski studenti zahtijevaju popravljanje vlastitog statusa te konačno otvaranje studentske menze i studentskog doma. Prosvjed je oko osam sati započeo simboličnim zaključavanjem svih predavaonica.

U deset sati, započelo je javno objavljivanje programa blokade zgrade Sveučilišta. Najavljene su radionice, sportski turniri i prikazivanje filmova. Studenti tvrde da će se održavati pismeni i usmeni ispiti, dok se nastava, seminari i kolokviji neće održavati. U 12 sati, na Sveučilištu je zakazana i konferencija za novinare na kojoj će studenti izvijestiti o blokadi svih pulskih fakulteta.

Na pročelju zgrade Filozofskog fakulteta studenti su istaknuli transparent na kojem piše 'Jedan svijet, jedna borba, obrazovanje nije na prodaju!' piše Regional.

Studenti splitskog Pravnog fakulteta u zauzetim predavaonicama

Pobunjenim fakultetima pridružili su se i studenti splitskog Pravnog fakulteta. Studenti su jutros zauzeli fakultetsku zgradu i tako se pridružili svojim kolegama u zemlji koji već sedmi dan prosvjeduju tražeći besplatno školovanje za sve.

Dekan Pravnog fakulteta prof. Boris Buklijaš od ranog je jutra sa studentima te im je javno pred medijima dao podršku u njihovim nastojanjima dodavši da je Hrvatska demokratska zemlja i da je studentima dopušten i takav način traženja prava.

Studenti splitskog Pravnog fakulteta pripremili su se za prosvjed, na katu zgrade u nekoliko je prostorija napravljen tzv. 'krizni štab' u kojem se nalaze pokrivači, hrana i piće za studente koji dežuraju na fakultetu.

To im je omogućilo fakultetsko vijeće i sam dekan Buklijaš koji je za medije izjavio da će tijekom noćnih sati uz studente biti mladi asistenti koje je odredio fakultet. Blokada se proširila i na splitski Kineziološki fakultet. Studenti varaždinskog Veleučilišta također su najavili uključivanje u studentsku akciju blokade fakultata.

Studenti riječkog Filozofskog fakulteta nastavljaju i danas s blokadom zgrada fakulteta.

Potpisivanje peticije, u kojoj se ističu zahtjevi za omogućavanjem besplatnog školovanja na svim razinama visokih škola, započelo je u petak na tome fakultetu te na Korzu.

Program u dvjema zgradama fakulteta, u Omladinskoj ulici i na Klobučarićevu trgu te na Odsjeku za psihologiju koji se nalazi u zgradi Akademije primijenjenih umjetnosti u Sveučilišnom kampusu odvija se svih proteklih dana blokade u organizaciji studenata u obliku radionica, projekcija filmova i drugih alternativnih sadržaja.
Prosvjed su poduprli studenti riječkog Medicinskog fakulteta, Pravnog fakulteta, Ekonomskog fakulteta i Akademije primijenjene umjetnosti.

Studenti Akademije primijenjene umjetnosti u četvrtak i petak, u znak potpore i u suradnji s nastavnim osobljem, nisu održali nastavu, a studenti ostalih triju fakulteta izvijestili su da ne mogu organizirati blokadu.

O nastavku blokade te o drugim bitnim elementima toga prosvjeda studenti odlučuju svake večeri na plenumskim skupovima.

Da se studentska pobuna kao požar širi Hrvatskom i ima sve veći broj pristaša i van akademske zajednice svjedoče večernji studentski plenumi koje su počeli posjećivati i obični građani te javne osobe. Primjerice, na plenumu koji se u nedjelju navečer održao u velikoj dvorani Filozofskog fakulteta u Radovanovoj ulici u Splitu uz popriličan broj studenata, odazvao se i nemali broj građana. Na plenum splitskih studenata došli su tako i predstavnik Hrvatske unije sindikata (HUS) Jozo Marić, dekan Filozofskog fakulteta Josip Milat i urednik studentskog časopisa Universitas Duško Čizmić Marović, rekavši kako daju potporu splitskim studentima.

Predstavnici studenata izjavili su da blokada nastave može trajati sve dok oni tako odlučuju na plenumu. Na onom održanom u nedjelju navečer zaključeno je da se ministru znanosti, obrazovanja i športa Draganu Primorcu neće slati nikakav poziv na plenum.


Policijska ophodnja ispred zgrade pulskog sveučilišta Juraj Dobrila
Spektakl ministrova silaska među narod kojim bi ministar dokazao svoju tobožnju dostupnost za naše razloge i stavove činio bi temeljnu laž takve scene, kažu studenti. Podsjećaju kako je Primorac dosad ustrajavao u odbijanju da se oglasi o njihovom zahtjevu, zatim ga je proglasio nerazumljivim, a studente pijunima u politikantskim manipulacijama drugih stranaka. Ono što je svemu tome zajedničko jest ministrovo ustrajno bagateliziranje i omalovažavanje izraza volje javnog interesa kojemu je ministar dužan služiti, navode studenti.

Jedinim zadovoljavajućim odgovorom na upućen zahtjev smatramo zakonski prijedlog koji bi jamčio potpuno javno financiranje visokog obrazovanja na svim razinama za sve studente koji zadovolje uvjete upisa, a ne zamjenski spektakl ministrova 'dobrohotnog' osobnog pojavljivanja pred onima za koje dosad nije pokazao ništa drugo osim autističnoga birokratskog prezira, navode u izjavi, studenti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta.

Ističu kako je netočno da se zauzimaju i za besplatno obrazovanje onim studentima koji ne zadovolje uvjete upisa ili upisa na višu godinu.

Nastava na Fakultetu političkih znanosti bit će blokirana i danas, kada će se na plenumu odlučiti o daljnjem tijeku prosvjeda, izvijestili su studentski predstavnici. Tako se i na tom Fakultetu neće održavati predavanja i seminari, dok će održavanje kolokvija, konzultacija i ispita prosvjednici, kako kažu, dopustiti.

Međutim, studenti političkih znanosti koji već peti dan prosvjeduju na Fakultetu političkih znanosti još nisu odredili konkretne ciljeve koje će tražiti za prestanak blokade. Njih će, kažu, tek odrediti radne skupine tijekom vikenda, a zatim ih mora izglasovati plenum. Službeno stajalište fakultetskog vodstva prema blokadi nastave znat će se danas, rekao je prorektor za nastavu Berto Šalaj