POKRENUTA ISTRAGA

Studentima medicine pokazivali slike trupla Britt Lapthorne?

03.11.2011 u 19:22

Bionic
Reading

Prema pisanju australskih medija, stravične fotografije trupla Britt Lapthorne, koje su snimljene tijekom obdukcije, pokazivane su studentima na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i to dok istraga o njezinu misterioznom nestanku i smrti još traje

Australske vlasti navodno istražuju kako su povjerljive fotografije iz ladica istražitelja završile u studentskim učionicama, a australsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je ogorčenost te najavilo dodatnu istragu o ovom propustu, izvještava Daily Telegraph.

Profesori s medicinskog fakulteta pojašnjavanju nam da studentima ne mogu pričati o zahvatima dok oni gledaju u prazan zid ili ploču. Najbolje se, a posebno kada je riječ o operacijama, uči vizualno. Često koriste primjere iz svoje prakse, no nikada ne navode identitet pacijenata ispod slike te uvijek stave preko lica pacijenta crnu traku ili zamagle lice.

'Pa mi smo položili Hipokratovu zakletvu koja nas obvezuje da ničim ne ugrožavamo pacijenta, no studenti moraju učiti iz primjera u praksi', rekao je jedan od poznatih zagrebačkih kirurga koji je ujedno i profesor na medicinskom fakultetu.

Dodao je i da, kada se studentima pojašnjava povijest bolesti pacijenta, predavač mora navesti uzroke zbog kojih je do oboljenja došlo ili koji su ga uzrokovali, no obično je riječ o tome da se pojasni gdje je pacijent i u kojim uvjetima obolio.

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku na Šalati upoznati su s ovim slučajem te kažu da je studentima tijekom redovite nastave bila prikazana samo lubanja koje je provela određeno vrijeme u moru bez navođenja imena preminule osobe. Dodali su da za materijale koje prikazuju studentima tijekom redovne nastave ne trebaju nikakva posebna dopuštenja zato što se tijekom predavanja ni u jednom slučaju ne navodi ime osobe o kojoj se radi.

Također kažu kako se studenti na početku studija upoznaju s time da se što se koristi tijekom predavanja ostaje samo u predavaonicama. Na koji način je ova informacija došla do obitelji pokojne djevojke, kažu, nisu upoznati.