NOVAK SKRENUO S KOLOSIJEKA

Stručnjak za željeznicu postaje stručnjak za medije

17.10.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon odlaska Branka Vukšića iz redova Hrvatskih laburista, došlo je i do njegove smjene s čela saborskog Odbora za medije. Tako je nakon 'čovjeka iz medija', na čelo tog saborskog odbora zasjeo drugi Laburist, Mladen Novak, koji se u svom životu uglavnom bavio HŽ-om

Postavljanje Novaka, koji u svom profesionalnom životu baš i nije bio povezan s medijima, na čelo odbora koji se uglavnom bavi medijskim temama, bilo je donekle iznenađenje. Naime, u posljednja dva saborska saziva, na čelu tog odbora bili su novinari – za vrijeme vlade Ive Sanadera i Jadranke Kosor na čelu odbora bio je Nenad Stazić koji je novinarski zanat pekao na Hrvatskom radiju, a u ovom sazivu na čelo odbora došao je, također bivši novinar, Branko Vukšić koji se novinarstvom bavio u nekoliko hrvatskih medija.

Izlaskom Vukšića iz Laburista nestala je i mogućnost da on bude na čelu Odbora za medije. Naime, dogovorom između oporbenih stranaka na početku mandata ovog saziva Sabora upravo su Laburisti dobili mjesto predsjednika Odbora za medije te je stoga nakon Vukšića na tu poziciju trebao doći neki drugi član te stranke.

Izbor je pao na Mladena Novaka, iako nema profesionalnog iskustva u medijima. Međutim, Laburisti nisu mali prevelikog izbora. Dragutin Lesar predsjednik je kluba Laburista i član je nekoliko saborskih odbora, šefica stranke Nansi Tireli predsjednica je saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, Zlatko Tušak potpredsjednik je Odbora za rad, a Nenad Pleše uskoro bi tako i tako mogao biti zamijenjen povratnikom u saborske klupe Nikolom Vuljanićem.

Novakov izbor bio je iznenađenje i zbog toga što ga se spominjalo kao osobu blisku Branku Vukšiću, a spekuliralo se i o njegovu odlasku iz Hrvatskih laburista. Kada je Vukšić napuštao stranku, Novak je priznao da nije zadovoljan vođenjem stranke, no tada je govorio da stranku zasad neće napustiti.

Mladen Novak rođeni je Siščanin te je na nedavnim izborima u Sisačko-moslavačkoj županiji bio kandidat Laburista za mjesto župana, no osvojio je najmanji broj glasova od svih kandidata, tek 2,65 posto.

Većinu profesionalnog života, kao inženjer prometa, bio je vezan uz HŽ, i to od 1982., kada je počeo raditi kao prometnik vlakova. U kratkoj biografiji na web-stranici Laburista navedeno je i kako je na mjesto saborskog zastupnika došao s pozicije voditelja grupe za organizaciju prijevoza u HŽ Putničkom prijevozu.

'Kao saborski zastupnik prvenstveno ću se baviti pitanjima vezanim uz Hrvatske željeznice te prometom kao jednom od grana hrvatskog gospodarstva', naveo je u biografiji Novak.

Doista je tako i dosad bilo – Novak je uglavnom govorio o temama vezanim uz promet, HŽ, ali i Sisačko-moslavačku županiju, poput primjerice rasprava vezanih uz sisačku rafineriju ili Petrokemiju. Sada će na taj popis morati dodati i medije, a koliko će biti uspješan u isticanju problema u medijima, tek se treba vidjeti.