rat u ukrajini

Stručnjak pojašnjava kako je ruska vojska tako brzo došla do Kijeva: Rusija ih je iznenadila i nadmudrila...

25.02.2022 u 15:11

Bionic
Reading

U studiju Večernjeg lista gostovao je Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta Vern i stručnjak za vanjskopolitičku sigurnost. Analizirao je uzroke, posljedice i geopolitičke okolnosti ruske invazije u Ukrajini

Cvrtila je pojasnio kako je ruska vojska tako brzo došla do Kijeva. 'Dva su razloga. Prvi je razlog taj što Ukrajina očito cijelo vrijeme dok su trajale diplomatske tenzije situaciju nije shvaćala toliko ozbiljno. Politički vrh Ukrajine išao je za tim, da i ako dođe do invazije da će se ona dogoditi na krajnjem istoku zemlje u pokrajini Donbas. Međutim, Rusija ih je iznenadila i nadmudrila napavši cijeli ukrajinski teritorij, čak i s područja Bjelorusije. Drugi razlog očituje se u očitoj spremnosti ruske vojske, a iz toga proizlazi da je ova akcija bila itekako planirana i uvježbana te se ne radi tek o sporadičnoj invaziji. Rusi su naprosto uhvatili Ukrajince nespremne, bez obzira što na papiru Moskva ima daleko moćniju vojsku', kazao je Cvrtila za Večernji list.

Govorio je i o ukrajinskom naoružanju, odnosno jesu li se Ukrajinci uopće branili. 'U ovom trenutku svijet uopće ne raspolaže informacijama o naoružanju, tehnici i strategiji ukrajinske vojske. Mislim da Ukrajina uopće nije koncentrirala vojsku u Kijevu nego istočne, rubne dijelove države, a to se sada pokazalo kao strateška greška. U pozadini takve promašene odluke krije se ono što sam već rekao - naprosto nitko nije vjerovao da će doći do rata', dodaje.

Na pitanje da li je Putinov krajnji cilj svrgnuti ukrajinsku vlast i postaviti sebi odane, proruske političare, Cvrtila kaže: ' Da, to je cilj. To se može iščitati i iz reakcija Kremlja ali i raspoređenosti ruske vojske koja je okupirala cijelu Ukrajinu. Putinov cilj je iz temelja promijeniti politički smjer Ukrajine. On naprosto želi jamac da Ukrajina postane demilitarizirana, neutralna država koja nema ambicije pristupanja NATO-u.'

  • +3
Razaranje Kijeva Izvor: Profimedia / Autor: GENYA SAVILOV / AFP

Komentirao je i koliko su Putinovi zahtjevi realni. 'On je agresor i napadač, očito je spreman na sve. Međutim, i Rusiji i Ukrajini je u interesu da se rat što prije završi. Svaki dan rata je iznimno mučan i skupocjen proces. Obnoviti državu nakon rata nije lako, to barem Hrvati najbolje znaju', kazao je Cvrtila.