ne može biti pozitivan igrač

Stručnjak za međunarodne odnose: 'Rusija sve i da osvoji Ukrajinu neće biti pobjednik'

18.02.2023 u 22:01

Bionic
Reading

Stručnjak za međunarodne odnose Goran Bandov u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako Rusija teško može biti pobjednik. Ne čini mu se, kaže, da Kina podupire Rusiju. Nada se da do eskalacije problema u odnosima između SAD-a i Kine ipak neće doći kao ni do kineskog napada na Tajvan.

Nakon što su se uspjeli izboriti za tenkove Ukrajinci sada lobiraju da dobiju zapadne borbene zrakoplove. To bi se moglo dogoditi vrlo brzo, već u narednih nekoliko dana na marginama Međunarodne sigurnosne konferencije u Münchenu.

'Dvije države su vrlo zainteresirane da se ide u tom smjeru. To su Poljska i Nizozemska. One su i najavljivale mogućnost da se upravo na marginama ovog sastanka razgovara o tome. U ovom momentu još nismo potpuno sigurni hoće li to biti u ovom slučaju ili će biti u nekom narednom slučaju. Varšava će uskoro ugostiti predsjednika Bidena i to će biti fenomenalna prilika za samu Poljsku da istakne svoju zainteresiranost dodatno pomoći Ukrajini', rekao je Bandov na HTV-u.

Komentirao je i navode francuskog predsjednika Macrona koji je rekao da je Rusija osuđena na propast. Bandov vjeruje da Rusija teško može biti pobjednik.

'Rusija sve i da osvoji Ukrajinu neće biti pobjednik. Ona će imati 40 milijuna Ukrajinaca kojim će zapravo upravljati i oni će svi biti protiv nje. Ona nikako više ne može ispasti pozitivni igrač i dobitnik ove priče. Pobjednik je netko tko na kraju priče ipak može funkcionirati. Onaj mir koji se treba postići je pravedni, pravični i dugoročno održivi mir. Ako ne bude takav onda ćemo imati zamrznuti konflikt koji će u jednom momentu eskalirati', poručuje Bandov.

Ne čini mu se, kaže, da Kina podupire Rusiju. Ona zagovara mir i u nizu prilika se distancirala od Rusije. Poslovna suradnja dviju država i dalje je jako snažna. Bandov ocjenjuje da Kina ustvari želi ruski prostor iz kojeg su zapadne firme izašle kao i povoljne energente.

  • +18
Rat u Ukrajini 26.01.2023. Izvor: Profimedia / Autor: Oleksii Chumachenko / AFP / Profimedia

Napeto je i u odnosima između SAD-a i Kine, a sve su dodatno zakomplicirale priče o balonima. Bandov se nada da do eskalacije ipak neće doći kao ni do kineskog napada na Tajvan. 

'To ne bi bio racionalan potez. Kina ima cijeli niz drugih metoda kako može odobrovoljiti Tajvan za užu suradnju da u konačnici ostvari svoje ciljeve. Kina nije država koja razmišlja u rokovima od 5 ili 10 godina. Ona razmišlja u puno dužim okvirima i u njima bi za nju sigurno bilo potpuno pogrešno činiti neku dodatnu eskalaciju prema Tajvanu', zaključio je Bandov