Svjetska zdravstvena organizacija

Stručnjaci upozoravaju: U pola ove godine bilo je duplo više oboljelih od ospica nego u cijeloj 2017.

20.08.2018 u 23:00

Bionic
Reading

Broj ospica značajno je porastao u odnosu na prijašnje godine. U prvih šest mjeseci 2018. u Europi je prijavljena 41 tisuća oboljelih, a taj broj drastično je veći nego u 2017., kada je tijekom cijele godine zabilježeno 23.927 oboljelih

Također, najmanje 37 osoba je umrlo od ospica ove godine, a broj bi se mogao i povećati, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Najveći postotak oboljelih se nalazi u Ukrajini, točnije 23 tisuće. Ostalih šest država s brojem oboljelih iznad tisuću su Francuska, Grčka, Italija, Rusija, Gruzija i Srbija, u kojoj je do sada zabilježeno 14 preminulih, što je najveći broj u ovih sedam država.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije pozivaju sve države da odmah počnu primjenjivati odgovarajuće mjere za suzbijanje ospica. Također, naglašavaju kako se ospice mogu prevenirati. Potrebno je provesti redovita cijepljenja protiv ospica svake godine u svim državama.

WHO ističe kako surađuje s državama članicama u provedbi mjera za zaštitu, koje između ostalog uključuju i poboljšanje rutine i standardizacije cijepljenja kao i pojačani nadzor za otkrivanje oboljelih na vrijeme.

U Italiji će se od 17. do 20. rujna održati i 'Europski akcijski plan cijepljenja' u sklopu 68. sjednice Regionalnog odbora WHO-a za Europu.

  • +7
Ospice Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia