u pripremi

Stiže li cjepivo protiv kokaina? Antitijela koče efekt droge

05.04.2024 u 21:48

Bionic
Reading

U Brazilu rade na cjepivu koje bi moglo pomoći u odvikavanju od ovisnosti o kokainu. Antitijela koče efekt droge i trebala bi štititi od stvaranja želje za novom konzumacijom

Konzum kokaina je na rekordnoj razini. Prema podacima UN-a, 2021. je tu drogu konzumiralo oko 22 milijuna ljudi. Po učestalosti korištenja ona je na drugom mjestu iza kanabisa. Kokain stvara jaku ovisnost i oštećuje vitalne organe tako što dovodi krvožilni sustav do granica opterećenja, usporedivo s neprestanim trčanjem maratona. Odvikavanje također predstavlja veliki fizičko i mentalno opterećenje. No sada istraživači u Brazilu rade na serumu koji bi trebao podržati terapiju odvikavanja, piše Deutsche Welle (DW).

Ušmrkavanjem kokaina djelotvorna tvar preko krvi dospijeva do mozga. Tamo izaziva lučenje različitih tvari za prijenos informacija, među kojima je i dopamin. Javlja se osjećaje intenzivne euforije. Tijelo postaje hiperaktivno i razdraženo. Srce pumpa krv punom snagom, arterije se sužavaju. Krvni tlak i tjelesna temperatura rastu. Potrebe poput gladi i žeđi postaju nevažne. U najgorem slučaju, 'trip' može okončati grčevima, komom ili zaustavljanjem disanja ili rada srca.

Antikokainsko cjepivo može pomoći u terapiji ove ovisnost. Nakon cijepljenja, u krvi se stvaraju antitijela. Ona se ciljano vezuju uz kokain. Stvaraju se formacije koje zbog svoje veličine ne mogu proći kroz krvno-moždanu barijeru. Tako se sprječava stimulacija mozga koja izaziva želju za ponovnim uzimanjem droge. 'Zbog toga pacijent drukčije percipira drogu', kaže za DW Frederico Garcia s brazilskog sveučilišta UFMG. Njegov istraživački tim je vršio pokuse na štakorima.

Garcia smatra da bi se rezultati postignuti na životinjama mogli ostvariti i s ljudima. Bilo bi to prvo cjepivo protiv kokaina koji bi se upotrebljavao u terapiji.

Na takvim serumima rade i istraživački timovi u SAD-u. Trenutno još nema kliničkih studija na ljudima tako da je neizvjesno kada će, i hoće li se uopće, cjepivo pojaviti.

Marica Ferri iz Europskog ureda za droge i ovisnost od droga ima i druge dvojbe: Opijatska tvar po sebi nije izoliran problem. To što se više ne uzima kokain ne znači i da su svi problemi automatski riješeni. Tijelo mora ozdraviti, baš kao i psiha. Terapija se stara o psihi i socijalnom okruženju. 'Za to je potrebno vrijeme', kaže Ferri.

Njoj su milija obuhvatnija rješenja, ona koja bi mogla pomoći što većem broju ljudi. Kao stručnjakinja za javno zdravlje, Feri želi da se ljudima olakša pristup terapiji. Ona poručuje da je cjepivo rješenje samo za mali dio onih koji se već nalaze na terapiji.