FREEDOM HOUSE

Strmoglavljenje slobode medija u Hrvatskoj

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.04.2010 19:27
  • Objavljeno 29.04.2010 u 19:19
HRT kamera cenzura

HRT kamera cenzura

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sasa Midzor Sucic

Američka neovisna udruga Freedom House, koja prati stanje građanskih sloboda u svijetu, u četvrtak je objavila godišnje Izvješće o slobodi medija u kojem ističe da je u 2009. godini nastavljeno opadanje medijskih sloboda u gotovo svim regijama svijeta, uključujući srednju i istočnu Europu, gdje po negativnim pomacima izdvaja i Hrvatsku

U izvješću 'Sloboda medija 2010.: Globalno istraživanje neovisnosti medija', koje pokriva 196 zemalja svijeta, Hrvatska je svrstana na 85. mjesto s rejtingom 40 i statusom zemlje s 'djelomično slobodnim' medijima.

Freedom House daje ukupnu ocjenu od 0 (najbolje) do 100 (najgore) na temelju seta od 23 metodološka pitanja i 109 pokazatelja. Zemlje dijeli u 'slobodne', s ocjenama od 0 do 30, 'djelomice slobodne', od 31 do 60 i 'neslobodne', od 61 do 100.

'Rejting Hrvatske je pogoršan s 38 na 40 zbog otpuštanja i sudskih postupaka protiv novinara koji pišu o ratnim zločinima, organiziranom kriminalu i korupciji', navodi se u obrazloženju pogoršane ocjene za Hrvatsku.

Kao štetan trend za medijske slobode izdvaja se i koncentracija vlasništva nad privatnim medijima u Hrvatskoj. 'Također postoji manja raznolikost zbog rastuće koncentracije vlasništva nad privatnim medijima', ističe Freedom House u izvješću.

U regiji srednje i istočne Europe/bivšeg Sovjetskog Saveza u 2009. je ukupno zabilježeno manje opadanje, a u većini zemalja promjene su bile male ili ih nije ni bilo, navodi se u izvješću. Od 29 zemalja regije, Hrvatska je na 12. mjestu.

U bivšem SSSR-u, osim baltičkih republika, medijske slobode su teško ograničene, a Rusija ostaje među 'najrepresivnijim i najopasnijim medijskim okolišima', ističe Freedom House, izdvajajući po negativnom trendu i Kirgistan, te po manjim poboljšanjima Ukrajinu, Armeniju i Moldaviju.

'Osim u bivšem Sovjetskom Savezu manje opadanje medijskih sloboda zabilježeno je u Latviji i Litvi, te još manji negativni pomaci u Estoniji, Mađarskoj i Hrvatskoj', navodi Freedom House.

Od Hrvatskoj susjednih zemalja, rejting je pogoršan i Mađarskoj, s 15 na 17 zbog 'problema s dodjelom i registracijom radijskih frekvencija'. Od zemalja jugoistočne Europe, ispred Hrvatske je Slovenija na 53. mjestu i rejtingom 25, kao jedina iz regije u kategoriji "slobodnih" zemalja. Srbija je 79. s rejtingom 35, a Crna Gora 80. s rejtingom 37.

Iza Hrvatske su Makedonija na 94. mjestu i ukupnom ocjenom 46, BiH na 97. mjestu sa 48., Albanija 102. s 50 i Kosovo na 108. mjestu s rejtingom 53. Vrh svjetske ljestvice slobode medija i ove godine drži pet skandinavskih zemlja na čelu s Finskom i ocjenom 10, a začelje pripada Kubi, Eritreji, Libiji, Mianmaru, Turkmenistanu i Sjevernoj Koreji, koja ima ocjenu 99.

SAD je na 25. mjestu ljestvice s rejtingom 18, Rusija na 175. s rejtingom 81, a Kina 181. s ukupnom ocjenom 84. Među djelomice slobodnim' zemljama su i tri članice Europske unije - Italija, Bugarska i Rumunjska.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!