INTERVJU CNN-U

Strauss-Kahn 'oprao' vođe Europe, tvrdi da su nesposobni

12.07.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Iako se o kredibilitetu Dominique Strauss-Kahna, čak i nakon što su odbačene optužbe za napastovanje ili riješene nagodbom, itekako da debatirati, bivši direktor MMF-a dao je intervju CNN-u i pritom se kritički obrušio na rješavanje europske dužničke krize

Ne zna se doduše je li to zbog toga što, lišen funkcije, ne mora više voditi računa o interesima međunarodne monetarne institucije ili zato što nanovo hvata zalet za karijeru poslije skandala, no Dominique Strauss-Kahn za CNN dao je oštar presjek suočavanja s krizom u Europi.

'Europljani su pokušali dobiti na vremenu iz političkih razloga da ne moraju priznati gubitke. Tako da još ni danas nemaju jasan plan za budućnost. Nastoje kupiti još šest mjeseci pa opet novih šest mjeseci. A to je katastrofa, jer cijena koju moraju platiti danas puno je veća no što bi bila prije dvije ili tri godine.'

Nastavio je: 'Europljani, u koje ubrajam i sebe, nisu uspjeli restrukturirati dug, nisu uspjeli pročistiti bankarski sustav te nisu uspjeli ravnomjerno raspodijeliti bogatstva. Pred takvom katastrofom, valja počistiti svoj nered, platiti što se duguje i krenuti naprijed.' Zatim je zaključio da doista postoji 'kriza vodstva u Europi', a potpomogao se i arapskom poslovicom prema kojoj da će krdo lavova koje prevodi ovca uvijek biti poraženo od krda ovaca koje prevodi lav.

Čak i nakon godina izbivanja krize i dalje smo na istom mjestu, tvrdi Strauss-Kahn, s malo ili nimalo rasta. A to bi se moglo nastaviti još godinama upravo zato što se teške odluke ne provode u praksi.

Osvrnuo se i na ulogu MMF-a, točnije na famoznu 'trojku' (zajedno s Europskom komisijom i Europskim središnjom bankom) koja je vodila i još uvijek vodi otkup duga Grčke i ostalih kriznih država. Tvrdi da se MMF zalagao za politiku rasta (naime, studija MMF-ovih ekonomista potvrdila je početkom godine neuspjeh politike mjera štednje), no očito s malo ili nimalo uspjeha.
Ne radi se o prianjaju modelu politike štednje ili rasta, već je glavno pitanje ono konkurentnosti. O visini deficita da se razglabati, istaknuo je, no važnije je konstatirati da Europa već neko vrijeme nije konkurentna te da europski vođe moraju u obzir uzeti sustav globalizacije i mjesto Europe na svjetskom tržištu.

Na pitanje novinara o tome je li mu žao što i sam aktivno ne sudjeluje u drukčijem rješavanju krize, Strauss-Kahn samo je dodao da je za to 'sam kriv'.