KAKO JE ŽIVJETI U ČIČKOJ POLJANI?

'Strašno, treći put plivamo. Svake godine ista priča'

18.02.2014 u 14:11

  • +6

Čička Poljana i dalje pod vodom

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Vodni val iz Slovenije trebao bi biti kod Rugvice, a najkritičnije je u Čičkoj Poljani kod Velike Gorice jer je voda stigla kod kuća. Mještani su rezignirani jer se svake godine ponavlja ista priča

Kiša je prestala, no voda se nastavlja dizati i to jedan centimetar za svakih sat vremena. Vatrogasnim vozilom uspjeli smo se probiti do Čičke Poljane gdje je voda u pojedinim dijelovima visoka i do 30 centimetara.

'Strašno. Treći put plivamo. Grozno. Baš čekam vatrogasce da dođu da ispumpaju, ali čim ispumpaju s jedne strane, voda dođe s druge strane. Tu nema više spasa', rekla nam je gospođa Šep koja živi s kćeri i dvije unuke, a donji dio kuće potpuno joj je pod vodom.


Vatrogasci su i ovu noć dežurali na terenu - njih 30-ak članova dobrovoljnih vatrogasnih društava koji pune vreće s pijeskom i ispumpavaju vodu. Noćas su napunili 1.000 vreća kako bi u svakom trenutku bili spremni za najgore, no šef Stožera za zaštitu i spašavanje Stjepan Kos je optimističan. Kaže kako za sada opasnosti nema.

'Ne može se ništa dogoditi osim ako slučajno negdje nasip ne pukne. Ako pukne, onda je to ono što je, ali inače za sada nema opasnosti. Računamo da će između 13 i 14 sati doći Sava', izjavio je Kos.

Dežurne službe ovdje kažu kako su zasad male mogućnosti da se ponove poplave iz 2010. godine jer su tada vode Save probile nasip i razlile se po selima. Ovog puta mještanima prijeti rijeka Kupa koja se vraća u Odronsko polje, ide dalje prema Čičkoj Poljani i prijeti kućama. Situacija je za sada pod kontrolom, nije bilo evakuacije stanovništva iako su za slučaj potrebe spremne prostorije za evakuaciju i to u sportskoj dvorani u Velikoj Gorici i u prostorijama osnovne škole u Vukoviri.