osijek

Stranka s imenom i prezimenom: Zaštititi domaću poljoprivrednu proizvodnju

28.05.2020 u 14:27

Bionic
Reading

Josip Budimir, koordinator gospodarskih odbora Stranke s imenom i prezimenom, upozorio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Osijeku da je domaća poljoprivredna proizvodnja na polovini predratne razine proizvodnje

'I pandemija koronavirusa pokazala je da Hrvatska ne proizvodi dovoljno poljoprivrednih proizvoda i da smo svake godine u sve većem minusu u vanjsko-trgovinskoj razmjeni jer sve više hrane uvozimo, a sve manje izvozimo. Prošle godine taj manjak je iznosio milijardu i 200 milijuna eura', rekao je Budimir.

Po njegovim riječima da bi se stvari promijenile nije dovoljno samo davati poticaje proizvođačima, posebice se ne smije davati poticaje neselektivno kao do sada.

'Takva je politika štetna i protuzakonita jer od sto najvećih korisnika poticaja njih 30 nije u sustavu PDV-a, dakle ne plaćaju porez državi i ne zapošljavaju nikoga, a dobivaju milijunske iznose iz državnog proračuna i europskih fondova. Tome treba stati na kraj jer takvi uzimaju novac kojeg bi inače koristili pravi poljoprivredni proizvođači', rekao je Budimir.

Izlaz iz te situacije vidi u tome da sve investicije pravih proizvođača država sa fondovima potiče kroz ruralni razvoj kako bi oni povećali produktivnost i bili konkurentniji.

'Država u zaštiti od nelojalne konkurencije mora preuzeti svoj dio posla i zaštititi domaću poljoprivrednu proizvodnju koja je na polovini razine predratne proizvodnje i to treba promijeniti jer imamo preduvjete za to', zaključio je.

Andrea Gross Bošković, iz stranačkog Odbora za poljoprivredu, naglasila je kako je kvaliteta hrane jedna od najvažnijih karakteristika u poljoprivrednoj proizvodnji. Upozorila je na nedostatak suradnje između gospodarstva i znanosti te se osvrnula na projekt analize kvalitete istih proizvoda u različitim državama Europske unije.

'Projekt je pokazao na koji način se hrana treba kontrolirati i da naši građani zaslužuju jednaku kvalitetu hrane kakvu imaju druge države EU, pa su stvari po tom pitanju krenule na bolje. Kad je riječ o zdravstvenoj ispravnosti hrane, svjedoci smo da često imamo povlačenje namirnica iz uvoza sa polica prodavaonica i to treba promijeniti', dodala je.

Relja Beck, član stranačkog Odbora za poljoprivredu, kao rješenje problema u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji naveo je primjer suradnje zagrebačkog Veterinarskog instituta i jednog proizvođača peradi.

'Kroz dugoročnu kontrolu i bez primjene lijekova u uzgoju oni uz primjenu znanja stručnjaka proizvode vrhunske proizvode. To je jedan od modela koji pokazuje na koji način bi se poljoprivredna i prehrambena proizvodnja trebale razvijati i u kojem pravcu ići', zaključio je.