izbori u grčkoj

Stranka premijera Micotakisa vodi prema anketama, ali neće imati potrebnu većinu

21.05.2023 u 19:38

Bionic
Reading

Vladajuća grčka konzervativna stranka Nova demokracija vodi na općim izborima u nedjelju, prema rezultatima izlaznih anketa no čini se da neće uspjeti osvojiti apsolutnu većinu za formiranje vlade

Ako anketa bude potvrđena rezultatima, duboko podijeljene političke stranke u Grčkoj imat će devet dana da pronađu partnere za vladajuću koaliciju ili bi novi izbori bili raspisani za otprilike mjesec dana. Anketa šest velikih agencija za ispitivanje javnog mnijenja kaže da je Nova demokracija osvojila između 36 i 40 posto glasova, a slijedi je stranka ljevice Syriza s 25 do 29 posto.

Izbori u Grčkoj održavaju se svake četiri godine za parlament od 300 mjesta. Istraživači javnog mnijenja kažu da bi stranci bilo potrebno više od 45 posto za većinu, a takav ishod nije viđen od uvjerljive pobjede pokojnog socijalista Andreasa Papandreoua 1980-ih i ranih 1990-ih.

  • +4
Izbori u Grčkoj Izvor: EPA / Autor: ACHILLEAS CHIRAS

Kriza životnih troškova dominirala je kampanjom, a stranke su pokušavale pridobiti birače obećanjima da će povećati minimalnu plaću i otvoriti radna mjesta. Rast cijena duboko je utjecao na Grke kojima je životni standard narušen dugogodišnjom dužničkom krizom. Grčka je gotovo ispala iz eurozone na vrhuncu dužničke krize 2015. Micotakis, izabran 2019., predstavio se kao siguran adut dok je vodio kampanju za pridobijanje glasova nešto manje od deset milijuna Grka.

"Danas je odgovornost za vladu zemlje prenesena na vas, ljude, ali siguran sam da će sutra svanuti još bolji dan za našu zemlju", rekao je Micotakis novinarima ranije u nedjelju nakon glasanja. Međutim, javnost je ogorčena njegovom vladom nakon željezničke nesreće 28. veljače u kojoj je poginulo 57 ljudi, te zbog skandala s prisluškivanjem političara.